Hoppning
12 maj 2016 14:15

En win-win-lösning

"Sylve Söderstrand är kvar som ledare för det svenska OS-laget. Nu med titeln Olympic Headcoach. Men det spelar ingen roll vad han kan skriva på sina visitkort, det är, som han själv säger, same-same but different." Det skriver Ridsports reporter Christel Behrmann i en analys av läget.

En win-win-lösning
Nu är allt som vanligt igen. Roland Thunholm

Sylve ska leda de svenska olympierna fram till spelen, och sedan coacha dem där i Rio. Ryttarna fick som de ville. Deras ihärdiga protester mot avskedandet av sin framgångsrika och oerhört rutinerade ledare gav effekt.

Samtidigt behövde inte förbundet med ordförande Ulf Brömster i spetsen krypa till något kors. Det kunde låta Sylves uppsägning som förbundskapten träda i kraft, och behövde därmed inte tulla på sin auktoritet. Från och med 11 maj är Sylve Söderstrand i stället anställd av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), som headcoach. En smidig lösning, och som jag förstått det, inte första gången som en knepig situation på det viset löses av SOK.
Med andra ord har vårens ”Sylve-affär” fått en win-win-upplösning.

Titeln förbundskapten har övergått till Ragnar Bengtsson och inte heller det är särskilt överraskande. Ragnar har ju länge funnits där som assisterande coach och jag kan inte tänka mig att arbetsordningen kommer att ändras enbart för att titlarna justerats. Annika Ersgård finns också kvar och kompletterar den framgångsrika svenska ledartrion.

Alltså är allt som vanligt. Enligt de nya pappren är det förbundet som ska ta ut ryttarna till nationshoppningarna. I klartext: Sylve, Ragnar och Annika. Precis som vanligt alltså. Eller som en av ryttarna uttryckte det: resultaten avgör vem som ska få rida i lagen.

Under hela den tråkiga affären kring landslagsledningen kontra förbundet har det ändå känts som att det hela skulle mynna ut just så som det gjort. SOK är mäktigt och väl insatt i sporten och jag har hela tiden haft svårt att tro att SOK skulle låta en ledare av Sylves kaliber ställas outnyttjad. Just nu, med så kort tid fram till spelen är det Sylves ledaregenskaper som prioriteras, allt annat som ligger bakom diskussionerna kan, om nödvändigt, redas ut efteråt. Nu är det lugn och ro och fokus som behövs, och det har det, tack vare SOK, skapats förutsättningar för.

Kanske ljusnar det också rent sportsligt: Henrik von Eckermann har fått igång sin ”gamla dam”, Gotha. Fyra månader på bete tycks har gjort susen!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden