Ridsport Play
8 februari 2021 15:18
Ridsportplus

Enkla byten i FEI-körningens dressyr höjer nivån på grenen

KrävandeHästar som tävlas internationellt i enbet ska i år klara såväl enkla byten som öppna i vagn. "Jag skulle önska att vi slutar se körning som att vi fräser omkring på gärdena", säger Karin Mårlind Strauss, som menar att körning och ridning är den ultimata mixen för många hästar.

Enkla byten i FEI-körningens dressyr höjer nivån på grenen
Elise Strauss visar ett enkelt galoppbyte helt enligt boken. Foto: Team Strauss

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns fortfarande många fördomar kring sportkörning, säger Karin Mårlind Strauss, kusk, ryttare och ledamot i Svenska Ridsportförbundets körkommitté.

En är att körhästar mest fräser omkring på gärdena.
─ Körningens dressyrprogram blir mer och mer likt uppsutten dressyr. Internationellt i enbet, eller singel, kräver de nya FEI-programmen både öppnor och slutor, övergångar och enkla byten. Det innebär att körhästar också måste tränas i dressyr, säger Karin.

Den österrikiska hästsajten Hippoevent har delat ett klipp med just det svenska Team Strauss, där dottern Elise Strauss utför enkla byten, helt enligt boken, med galopp, avbrott, tre till fem taktmässiga travsteg och så ny galopp i andra varvet.

Svenska Ridsportförbundets körkommitté arbetar hårt för att locka fler att prova sportkörning, och då är olika sätt att synas oerhört värdefulla, konstaterar Karin Mårlind Strauss.

─ Alla kan inte rida, eftersom alla inte har de fysiska förutsättningarna för det, och där kommer körningen in. Vi jobbar bland annat med att rekrytera ungdomar till körningen. Vi behöver hitta nya målgrupper.

Fördom att det är dyrt

För sanningen är att sportkörningen tappat mark, i takt med att den gamla stammen inom körning krymper. Och ett sätt att öppna nya ögon för sportkörning är att slå hål på fördomarna kring disciplinen, menar Karin. Att se körning som något mindre krävande än ridning är en sådan fördom.
─ Sedan finns synen att det är dyrt med körning, men du kan få en vagn och en sele för kanske 15 000 kronor, och så mycket kostar många sadlar.

─ Den absolut största fördelen är att du inte behöver välja, utan att du kan hålla på med båda. Jag är helt övertygad om att varierad träning, med ridning, körning och tömkörning, också ger hållbara hästar, säger Karin Mårlind Strauss.
I klippet nedan kan du se hur Team Strauss visualiserar skiftet mellan körning och ridning på ett nytt sätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden