Sverige
5 augusti 2018 15:11

Enklare regler för övervakningskameror

Ny lagNu får lantbrukare sätta upp kameror för att bevaka dyra maskiner utan att behöva söka särskilt tillstånd. I allafalla så länge den nya kamerabevakningslagen och GDPR tas i beaktande.

Enklare regler för övervakningskameror
Nu är det enklare att sätta upp övervakningskameror på gårdar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Den nya kamerabevakningslagen började gälla den 1 augusti och innebär en förenkling för myndigheter och polisen att använda kameraövervakning för att förhindra brott. Men även lantbrukare, som många hästägare är, kan få nytta av lagen.
– Det här är kanonbra. Då är man på rätt sida av lagen. Periodvis stjäls det väldigt mycket diesel och dyra maskiner. Har man då övervakning underlättar det att förhindra det, säger Birgit Jönsson, verksamhetsledare på LRF i en intervju med Sveriges Radio.

Tidigare har privatpersoner behövt söka tillstånd hos sin länsstyrelse för att sätta upp en kamera. Detta kostade pengar och det tog ofta tid innan ärenden blev handlagt.  Men nu krävs det bara att den som vill sätta upp en kamera följer den nya dataskyddsförordningen GDPR och den nya kamerabevakningslagen. Det här skriver Lantbruksaktuellt.

– Fångas personer på bild måste det ha ett berättigat intresse. Alltså det måste vara så viktigt att filma precis där att det överväger deras integritetsintresse, säger Frida Orring, jurist på Datainspektionen till SR.

Det filmade materialet får bara sparas så länge det är nödvändigt. Den som filmar måste också sätta upp en skylt som talar om att området är kameraövervakat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden