Sverige
27 juni 2022 11:30
Ridsportplus

Ensam häst omhändertogs

DomEn häst som hållits ensam på en gård i Västernorrland omhändertogs under våren av länsstyrelsen, då ägaren inte sett till att hästen hade sällskap trots flera förelägganden. Ägaren överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som nu har fattat beslut.

Ensam häst omhändertogs
Hästen hade sällskap av en katt, hävdade ägaren, men enligt djurskyddslagen ska hästar ha sällskap av andra hästar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i maj i år som länsstyrelsen i Västernorrland fattade beslut om att omhänderta ett sto på en gård. Då hade man vid två tillfällen varit i kontakt med ägaren för att se om hon löst problemet med den ensamma hästen, något hon fick föreläggande om under hösten 2021 efter att ägarens andra häst fått avlivas tidigare under året.

Ägaren skulle se till att hästen fick möjlighet till fysisk kontakt med annan häst dagligen, men det visade sig att så inte skett. Ägaren menade att stoet mår utmärkt i sin hage, att hon aldrig skulle utsätta hästen för fara och att den hade sällskap av en katt. Det ska ha funnits andra hästar som ägts av samma kvinna, men hon har uppgett till länsstyrelsen att hon inte ville flytta dem.

Ägaren överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Härnösand, som nu kommer med sin dom. Rätten skriver att de anser att ägaren inte har följt det föreläggande som länsstyrelsen beslutat om enligt djurskyddslagen, samt att man finner att länsstyrelsen har haft skäl för sitt beslut att omhänderta hästen. Man avslår därför överklagandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden