Medveten avelStoet Via Veneto her gett uppfödaren Marita Strauch en godkänd hingst och två avkommor till UVM i år, en som ordinarie och en som reserv. Men Marita siktar högre ändå.
Epson-dottern som gör succé i aveln
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
År 2002 var det ett bra tag sedan Marita Strauch hade ridit, men nu skulle hon ha en häst. Hon hittade då 8-åriga Via Veneto, ”Via”, (f 1994 e Epson-Favorit, uppf Börje Lejon). Via var ett elitsto med prestationsklass, men hon hade gått tom i två år och skulle säljas som ridhäst. Marita upptäckte att hästen hade otrolig arbetsvilja.
– Hon var en riktig arbetsmyra och kunde komma in i ridhuset för sjunde dagen i rad och säga ”tjoho”, berättar Marita, som slog till och köpte hästen.
Via tävlades upp till Intermediaire II med placering i varje tävling, men sedan kom nästa sväng i livet; Marita skulle ha barn.
– Jag tänkte att jag provar att betäcka henne, och på den vägen är det.
”Det har varit det viktigaste i min avel, att de har en bra mentalitet och ridbarhet.”
Via har nu fått sex avkommor. En av dem är Bergsjöholms Verona (e Total Hope) som själv fått två föl, en 2-åring efter Jameson RS och en 1-åring efter Glamourdale.
– De har Vias lugna temperament, de är lugna och tillitsfulla. Det har varit det viktigaste i min avel, att de har en bra mentalitet och ridbarhet, säger Marita.
Fakta
OS är målet
Namn: Marita Strauch.
Ålder: 46 år.
Familj: Två barn, 10 och 12 år, man, 23 hästar, en hund och fyra katter.
Fritidsintressen: Hinner man med det? Det blir häst för hela slanten. Men jag tycker om att resa och umgås med familjen.
Oanad talang: Kanske är det aveln då!
Läser helst: Deckare.
Lyssnar helst på: Coldplay och U2.
Har alltid i kylskåpet: Mozarella, avokado och tomater, en snabb och bra lunch när man har mycket jobb.
Mål: OS. Dit ska jag och Denise nå någon gång.
Ett annat av Vias föl, Bergsjöholms Arezzo, är numera sju år gammal och en av dem som är uttagen till årets unghäst-VM med ryttaren Denise Ljungqvist. Den 5-åriga halvsystern, Bergsjöholms Barletta, är uttagen som reserv med samma ryttare.
Såld till Kittel
Via är också mor till den godkända hingsten B Valbonne (e Blue Hors Zack) som Patrik Kittel började tävla 2019 och som 2021 utsågs till Morgondagens häst på Ryttargalan.
– Vad jag hört ska de börja tävla honom när han är klar för GP. Att Patrik Kittel köpte hingsten är någonstans en bekräftelse på att avelsarbetet varit rätt. Det är bra för mitt varumärke och det är väldigt roligt att ha en häst hos en ryttare som kan förvalta den.
Lyckad kombination
Men hur kommer det sig att ett sto efter den gamla typens SWB, hingsten Epson som därtill stundtals var utskälld, kunde bli så bra?
”Jag har verkligen allt att tacka henne för, det är hon som är duktig, inte jag.”
– Via är av den äldre modellen, stor, lång och rätt grov, men en fin modell i övrigt. Jag tänkte att mer ädelt blod kunde passa henne, ädlare och kortare. Men när man har en sådan guldåder till häst känns det som att många av dagens hingstar skulle passa. Jag har verkligen allt att tacka henne för, det är hon som är duktig, inte jag, säger Marita.
Från början var det få som var intresserade av avkommorna med gammalt SWB-blod, men för Marita var det ett medvetet val att avla på det.
– De gillar att jobba, de är starka och blir inte skadade, de är schyssta, bra hästar även om de fortfarande har nerven som krävs i tävling.
Samlade på sig
Det låga intresset gjorde att Marita hann samla på sig unghästar, vilket hon är glad över nu eftersom vissa tävlar framgångsrikt och andra utgör stommen i hennes avelsarbete. I dag har Marita 23 ston och unghästar. Via går med sin dotter Nora (f- 19 e Total Hope) och ett gäng ungston i en jättelik beteshage där hennes uppgift är att uppfostra ungdomarna. På gården finns nu även tre ston som kommer från Marie Haward, två av dem halvsyskon till Deja, köpta när Marie Haward slutade med avel.
Fakta
Via Venetos avkommor
• 2011 Marquis Maranello e Sir Oldenburg. Dubbeldiplom.
• 2013 Bergsjöholms Valbonne e Blue Hors Zack. Diplom dressyr, Godkänd hingst SWB, uttagen till UVM 2018 och 2020, final i Breeders Trophy och Falsterbo, tävlat internationellt med Patrik Kittel.
• 2015 Bergsjöholms Arezzo e Fürstenball. Final Breeders Trophy och Falsterbo, uttagen till UVM 2021 och 2022.
• 2016 Bergsjöholms Verona e Total Hope. Diplom dressyr, avelssto.
• 2017 Bergsjöholms Barletta e For Romance ll. Vann Rikssto och Breeders Trophy för 3-åriga dressyrhästar 2020, final Falsterbo och nominerad till UVM 2022.
• 2019 Bergsjöholms Nora e Total Hope. Debuterar på tävlingsbanan nästa år.
– Nu ska vi hålla allra högsta kvalitet med enbart Vias och Dejas blod. Men fortsättningsvis blir det ungefär som nu, två-tre föl per år.
Samtidigt görs en satsning på utbildning och tävling. Från oktober kommer GP-ryttaren Denise Ljungqvist och alla hästar som är ute på träning att flytta till Stall Bergsjöholm, och till sin hjälp har de mastertränaren Kerstin André.
– Målet är att ta en häst till OS.
Denna text publicerades första gången i Ridsport nummer 14 2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på