Sportnytt
29 mars 2020 17:00

Erbjuder alternativ till tävling – för ryttarnas hälsa

Andra lösningarÖppen bana och andra former av träningar har blivit populära när tävlingar ställs in. − Det är viktigt att ta smittoriskerna på allvar, men vi måste också låta ryttarna hålla igång, inte minst med tanke på den mentala hälsan, säger Lotta Wahlborg på Grevagården i Skövde.

Erbjuder alternativ till tävling – för ryttarnas hälsa
Lotta Wahlborg och Niklas Arvidsson är två av alla arrangörer som bjuder in till andra arrangemang under tävlingsstoppet. Foto: Anna Nyberg och Roland Thunholm

Helgens planerade meeting på Grevagården ställdes in med kort varsel efter smittskyddsläkarens ingripande, och Ridsportförbundets beslut om tävlingsstopp medför att flera evenemang de närmaste månaderna inte blir av.
− Förhoppningsvis kan de genomföras längre fram i år, och tills vidare får vi vara mer aktiva inom träningsverksamheten. Men det här är  framför allt en tävlingsanläggning, inte bara en träningsanläggning, säger Lotta Wahlborg vars familj driver Grevagårdens Hästsportcenter.

De inställda evenemangen utgör i nuläget inget hot mot anläggningens ekonomi.
− Vi har möjlighet att vara uthålliga i detta. Vi hade planerat för en del investeringar i år, och vi har precis grusat upp parkeringen, men andra investeringar får vi avvakta med, säger Lotta Wahlborg.

Körde enligt 50-gränsen

I går, lördag, anordnades en Pay&Jump med inriktningen att klara den nya 50-gränsen, även om den trädde i kraft först under söndagen.
− Vi hade fasta starttider för de olika höjderna, så att ingen behövde komma för tidigt. Vi hade separat framridning och framhoppning, och kallade på ryttarna från den ena banan till den andra i högtalarna, så att det blev ett jämnt flöde.

− Grevagården har en stor anläggning med gott om toaletter, och därmed gick arrangemanget att genomföra på ett säkert sätt, säger Lotta Wahlborg, som räknar med att arrangera flera Pay&Jump den närmaste tiden.

Unghästar behöver rutin

Flera anläggningar arrangerar Öppen bana för ryttare som vill hoppa trots att det är tävlingsstopp. En målgrupp är unghästar som behöver tävlingsrutin, säger Niklas Arvidsson, som arrangerar öppen bana på sin anläggning.
− Tävlingsstoppet är ett hårt slag för alla hästägare som vill ha sina hästar matchade till championaten, säger han.

Den öppna banan hos Stall Niklas Arvidsson i halländska Harplinge är hårt uppstyrd. Varje ekipage får 15 minuter på sig på hoppbanan, och därinne finns bara en medhjälpare, inga övriga personer. När ekipaget är färdigt kommer nästa in.
− Det är en stor skillnad jämfört med en pay and jump, då alla håller på samtidigt. Här sprider vi ut ekipagen över dagen, säger Niklas Arvidsson, som berättar att de som kommer är hans elever, och dessutom en del tävlingsryttare.
− Framför allt de som har unghästar. Det är så tråkigt för alla hästägare som vill att deras hästar ska kvala till Falsterbo och annat. Kvalperioden blir väldigt kort och det kommer att bli en chock för hästarna att komma in på banan i Falsterbo, om nu tävlingarna kan genomföras som planerat.
− Då är det bra att de unga hästarna får komma ut i andra miljöer redan nu.

Värre för barnen

För Niklas Arvidssons egen del har han inga problem med en tävlingspaus. Han tycker att beslutet är riktigt.
− Om vi stoppar nu och försöker få bukt med smittan går det förhoppningsvis över fortare. Mina tävlingshästar tar det lugnt nu och så kan jag förhoppningsvis tävla mer i höst.
− Däremot är det värre för barnen, som är children och junior, och verkligen skulle behöva komma ut. Men nu plockar vi fram tävlingshindren hemma och har köpt lite nya blommor, så det blir lite mer tävlingskänsla än annars.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden