Ponny
29 juli 15:29

Erik, Philip och Frida tog medalj

D-ponnyernas SM-final på Sundbyholm vände lite upp och ner på prislistan med undantag för guldmedaljören. Erik Nordström och 23-åriga Flammabyggets Hamlet ledde från start till mål och slutade på ett tidsfel.

Erik, Philip och Frida tog medalj
Tre glada och stilridande medaljörer i kategori D, från vänster Philip Svitzer med silver, Erik Nordström med guld och Frida Karlsson på brons.

På banan startade 20 stycken D-ponnyekipage upp sig. Finalomgången reds i bedömning A över 1,30-meters hinder på Peter Lundströms bana med 13 hinder och 16 språng. Omhoppningsbanan kom aldrig till användning i denna final.

Finalens första halva blev händelserik. Positivt var att Jennifer Bratt från Djursholms RK var felfri med Donnacha Ban (CONN f -05 e Glann´s Owen-Coral Star, uppf Imp Irland, äg Anna Bratt). Mindre roligt var en avfallning och två rundor med ponnyer som klart stod emot, här blev det tre uteslutningar. För många föll bommarna både här och där i det höga tempot de lagt upp.

Det var sex ekipage som startade finalen på bara fyra fel, Hilda Denkert hade bara ett fel med sig och Erik Nordström var felfri. 

Första bland 4-felarna att göra en riktigt stilrunda var bronmedaljören från Kategori C. Philip Svitzer på Zabrino (NL f -04 e Perion-Whinny Jackson, uppf Imp Holland, äg Lena Svitzer) presterade en nollrunda med riktigt fin ridning därtill och står kvar på fyra fel.

Moa Behrens och Springhill Boomerang (ISH f -07 e Annaghmore Boomerang-Don Juan de la Bouverie, äg Moa Behrens) gjorde en riktig klassrunda, och såg ut att vara på väg mot en säker nolla. Istället blev det ett stopp på sista hindret, en ofarlig avfallning, så förargligt. Det var ändå fint att se Moa klappa om sin ponny som första åtgärd, partnerskapet är viktigast. 

Det blev en final med stolpe ut för många, rivningar i mängd och flera vägringar satte stopp för de i bäst läge inför finalen. Skulle dubbelnollan Erik Nordström stå pall? Och visst gjorde han det!
Med Flammabyggets Hamlet (valack f -94 e Poetic Justice, uppf Pia & Ted Nätterqvist, Laholm, äg ryttaren) red han en eftertänksam runda, helt klar över att han hade guldet i sin hand om de red felfritt. En stilrunda, visserligen med ett tidsfel men klar seger. 

Se sån stil han har Erik Nordström och Flammabyggets Hamlet.

På pallen i kategori D
Guld Erik Nordström och Flammabyggets Hamlet 1 fel
Silver Philip Svitzer och Zabrino 4 fel
Brons Frida Karlsson och Tinnerth Lad 8 fel

Flammbyggets Hamlet började sin karriär som dressyrponny och hade inte hoppat ett hinder innan han var sju år. Då tog Alexandra Björklund över och red flera SM, det sista i Helsingborg 2004 där de gick till A-final.

– Jag har ridit i fyra år och innan dess spelade jag bara fotboll, Hamlet har jag haft i två år och jag vill att han ska pensioneras hemma hos oss. Själv drömmer jag om att flytta ner till Rolf-Göran Bengtsson och få jobba där, sa guldmedaljören Erik Nordström.

SM-final kategori D ponny

Arrangörens hemsida 
Start- och resultatlistor 
Livesändning 

Regler children 
Regler ponny 

Foto: Roland Thunholm

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar