Sverige
9 november 2018 13:55

Gymnasium får tillstånd att använda förbundets ridlärarutbildning

UtbildningRidskolan Strömsholm startar en ny gymnasieutbildning där eleverna utbildas till ridlärare. Men det räcker inte med att gå utbildningen.
−För att få en formell behörighet som diplomerad svensk ridlärare (SRL I) behöver eleven även avlägga ett godkänt yrkesprov, poängterar Gisela Löfstrand på Svenska Ridsportförbundet.

Gymnasium får tillstånd att använda förbundets ridlärarutbildning
Ridlärare för framtida elever kommer att utbildas på Strömsholms nya gymnasieutbildning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det blir två nya gymnasieutbildningar på riksanläggningarna Flyinge och Rid­skolan Strömsholm hösten 2019. Utbildningarna erbjuder två yrkesutgångar som inte finns någon annanstans. På Flyinge blir inriktningen skötsel och drift av hästsportanläggningar och på Ridskolan Strömsholm är inriktningen Svensk Ridlärare nivå 1.

Utbildningarna är varianter inom naturbruksprogrammet, med möjlighet att läsa in högskolebehörighet för den som önskar. Riksanläggningarna skriver i ett pressmeddelande att programmen är förberedan­de till yrken där det råder stor brist på kompetent arbetskraft, och att utbildningarna är starkt efterfrå­gade av näringen.

Sett behov

− När det gäller Flyinges nya utbildningsinriktning har även vi sett behov av fler kompetenser angående anläggningsdrift, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef för ridklubb/ridskola på Svenska Ridsportförbundet.
− När det gäller den nya inriktningen på Strömsholm har Svenska Ridsportförbundet tillstyrkt att kursmomenten i ridlärarutbildningen SRL 1 får ingå i utbildningen, men för att få en formell behörighet som diplomerad svensk ridlärare (SRL I) behöver eleven även avlägga ett godkänt yrkesprov, fortsätter hon.

Inga fler tillstånd i dagsläget

Gisela Löfstrand säger att inga fler gymnasieskolor i nuläget kommer att ges tillstånd att använda förbundets ridlärarutbildning.
− När det gäller Ridskolan Strömsholm, som är en av förbundets riksanläggningar, kan vi som förbund följa utbildningens utveckling på ett sätt som vi inte har möjlighet till på andra anläggningar. Vi kommer också att utvärdera om några år och se vad effekten är.

Är det en risk att gymnasieutbildningen blir en konkurrent till SRL 1-utbildningen som ges på Hästsportens Folkhögskola, på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet?
− Vi tror att det är olika målgrupper som söker de olika utbildningarna, och förhoppningsvis blir den nya utbildningen ett sätt att få fler som går de olika stegen i ridlärarutbildningen, säger Gisela Löfstrand.

Slottfyrspann1_rt
Ridskolan Strömsholm startar en ny gymnasieutbildning. Arkivbild. ArkivFoto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-