Avel
4 oktober 2015 21:46
Ridsportplus

Ett vinnande team

Tillsammans har de under Breeders-veckan haft fyra hästar i final. De är ett team, ett radarpar som nästan bor grannar och har ett rakt, enkelt samarbete. Möt årets 6-årsvinnare Quarton och hans släktingar med sin uppfödare och ryttare.

Ett vinnande team
Ett strålande team: Yvonne Österholm och Per-Arne Persson Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Yvonne Österholm är ryttaren som är så fokuserad när hon rider att hon ibland ser arg ut, något som går helt på tvärs med hennes personlighet. Yvonne är ett finlandssvenskt solsken som tackar hela sitt team för veckans många framgångar, kanske fram förallt sin klippa Karin Persson.

  Uppfödaren med de absolut största framgångarna på Breeders för dressyrhästar i år heter Per-Arne Persson. Han hade fyra avkommor med, samtliga ridna av Yvonne. Alla fyra tog sig till final i respektive årsgrupp. 

  Segrande Quarton( e Quaterback u Delight(F.2) ue Don Schufro) i 6-årsgruppen som tog hem både Breeders Trophy och Championatstiteln. Hans helsyster Dorette(F.2) som blev fyra i Breeders Trophy för 5-åriga hästar. Lillasyster Diod(F.2) är 3 år och efter Ampère. Hon tog hem Kungakannan  respektive en femte plats totalt i 3-årsfältet. Kvartetetten blir komplett med 4-åriga Dorina(F.2)(e Belissimo M u Davina(F.2) ue Don Schufro) som blev nionde placerad i finalen efter fina vitsord från Patrik Kittel. Alla fyra är på olika sätt ättlingar till Per-Arne Perssons elitsto Marlén(F.2) 17658(f- 84 e Mowgli-Romeo xx) och hennes mamma Romance(F.2).
  – Det är sjätte generationen hästar nu som jag fått fram, så jag känner dem ganska väl, förklarar han.
  – Jag har ridit så många av dem nu så även när det kommer nya unghästar så känenr jag igen dem, det finns släktdrag, förklarar Yvonne.
  – Sen är det nog så enkelt som att jag passar väldigt bra ihop med Per-Arnes hästar, vi fungerar fint tillsammans, allt blir så mycket enklare med fina hästar att rida, menar hon.
  – Jag har en otrolig fördel av att ha ett samarbete med en så duktig ryttare som Yvonne som gör ett så kolossalt bra jobb med mina hästar, utan en bra ryttare står man sig slätt som uppfödare, menar Per-Arne.

  Båda rankar dagens seger med Quarton högt men för Per-Arne har hela veckan varit fantastisk.
  – Jag har aldrig vunnit Kungakannan tidigare, för mig är det jättestort att Diod får den utmärkelsen. Att Dorette klarade att komma med till finalen var fantastiskt, ännu bättre hur hon gick där, säger han.
  – Att Dorina har skött sig så fint känns fantastiskt för mig för hon har bara gjort en tävlingsstart före Breeders, den när hon kvalade så vi visste ju inte riktigt hur det skulle gå, säger Yvonne och skrattar.

  Yvonne hade innan 6-åringarnas final en brinnande längtan efter att få vinna, eller snarare visa alla att Quarton kan hålla sig på mattan, att få visa alla hur fin han är. Hon var samlad, riktigt taggad, trots att hon totalt ridit nio hästar under veckan och snittat runt tre till fyra timmars sömn på nätterna. 
  – Det började så lagom bra med stök runt staketet innan vi startat men då tänkte jag nu är det bara att köra ner rumpan i sadeln och rida på.
  Och det gjorde hon. Traven gick bra även om Yvonne red lite konservativt för att säkra upp det. Skritten gick utmärkt och de svåra bakdelsvändningarna som fällt så många gick som en dans. I galoppen glänste Quarton med suveräna byten. Efter sista halten så sken Yvonne som en sol, det hade gått vägen, de hade fått visa upp en bra runda.
  – Mina ben började skaka när adrenalinet släppte efter halten, jag var så fokuserad och nu kunde jag slappna av. När jag fick poängen och förstod att ja gåtminstone vunnit Breeders TRophy kändes det helt otroligt skönt, jag är så glad och stolt.

  Per-Arne Persson är väldigt involverad i tävlingarna, han skjutsar och kör och de är ett bra team som till vardags faktiskt bara bor 5 km från varandra.
  – Det fungerar väldigt enkelt med allt, och det är så roligt att vara med i det så här nära, förklarar Per-Arne som fött upp hästar med championatsframgång förut, till exempel Bilan som reds till seger av Minna Telde 2013.
  – Det här känns som om vi alla är delaktiga, hela teamet, förklarar Yvonne.
  – Vi är flera som har del i det här, nu får jag hem och rida de som har fått ta det lugnt när vi varit här.
  – Jag vill till Friends så det blir nästa stora äventyr för oss, sa Yvonne.

  Yvonnes Breeders-resultat


  Det blev några hål att länga när Patrik Kittel skulle upp på Dorina.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden