Dressyr
20 december 2016 17:03

Etzner dubbelt nominerad – och klar för Grand Prix

Louise Etzner Jakobsson kom hem från Rio med dubbla brons, men framgångarna tar inte slut där. Nu är hon dubbelt nominerad på Parasportgalan och har nått ännu en milstolpe genom att kvala till Grand Prix.

Etzner dubbelt nominerad – och klar för Grand Prix
Louise Etzner Jakobsson har ett spännande 2017 framför sig. Jon Stroud Media

Först blev Louise Etzner Jakobsson nominerad till Årets nykomling på Parasportgalan och nu är hon även nominerad till Årets kvinnliga idrottare.
– Det är helt fantastiskt, jag kan inte fatta det riktigt.  Jag hade inte förstått vad det innebär att ta medaljer och aldrig haft en tanke på sådana här nomineringar, men nu börjar det gå upp för mig, säger Louise till Ridsport.

På Paralympics tog gotlänningen dubbla brons med Zernard (SWB, val, f 2003, e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström). Förutom att medaljerna och nomineringarna är en stor framgång för Louise gör dem paradressyren ännu mer synlig.
– Det känns enormt bra. Vi behöver synas så mycket vi bara kan och det är viktigt att visa upp paradressyren även för ”vanliga” människor som kanske knappt vet att det finns.

Galorna duggar tätt under vintertid och i februari är det dags för Parasportgalan då Louise kan stå som dubbel vinnare.
– Alla parasportare gör enorma prestationer. De jobbar precis lika hårt som friska idrottare, om inte hårdare.


Lycka i Rio. Foto: Liz Gregg

B-tränaren och tidigare Grand Prix-ryttaren Louise vet vad hon pratar om. Hon har gått en lång väg sedan olyckan i augusti 2011 då hon kastades i stallgolvet efter att ha blivit trampad av en häst. Det var en ödesdiger händelse med svåra skador som följd, bland annat hjärnblödningar.
Efter olyckan som resulterade i en hjärnskada är vänstersidan påverkad och Louise har exempelvis klister på vänster stövel för att skänkeln ska hållas på plats. Något annat som påverkar livet är hjärntröttheten. Louise beskriver det som att hennes batteri laddas ur betydligt snabbare än andras och att det då plötsligt är tvärstopp.

Likväl satt Louise ett halvår efter olyckan på hästryggen igen och är numera en stark landslagsstjärna med Zernard. De tog tre guld vid NM i somras innan de bärgade dubbla brons i Rio.
– Det har varit hektiskt sedan dess och jag har inte åkt hem och vilat precis. Vi åker till Stockholm och Strömsholm för träningar med Lars Andersson, och jag bygger vidare mot målet att rida Grand Prix igen.

I Helsingborg nådde hon och Zernard ännu en viktig punkt på vägen mot målet. Då blev de med marginal klara för Grand Prix genom sina drygt 66 procent i debuten I Intermediaire 2.
Förutom stora paramästerskap som NM och EM väntar därmed något annat spännande 2017.
– Vi får se när, men det blir Grand Prix. Att ha kvalat är ännu en milstolpe och det är lite ofattbart – det är ändå så pass kort tid som jag har tävlat. Det är jättejätteskönt och gör att jag orkar ännu mer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden