Världen
13 november 2017 14:03

EU-beslut om konsumentköplag närmar sig

UndantagEtt undantag för djur är på väg att bli verklighet när EU gör förändringar i konsumentköplagen.
− Först fick jag höra att det var omöjligt att ändra, men nu är det fler och fler som förstår problemet, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

EU-beslut om konsumentköplag närmar sig
En förändring i konsumentköplagen kring att sälja häst närmar sig (bilden är arrangerad). Foto: Lotta Vess

I våras blev Fredrick Federley uppmärksammad på följderna av att hästar och andra djur betraktas som vilken vara som helst när de säljs från en näringsidkare till en privatperson.
Det innebär bland annat att ett fel som visar sig inom sex månader antas ha funnits där från början, om säljaren inte kan bevisa motsatsen.

När det gäller levande djur kan mycket hinna hända på sex månader, för att inte tala om vad som kan hända under tre år, den tid som konsumentköplagen skyddar konsumenten efter ett köp.
− Det senaste halvåret har fler och fler sett att detta är ett problem, och det finns en god uppbackning av hästnätverk i hela Europa för att driva fram en förändring.
− Jag har exempelvis träffat veterinärer som säger att situationen är orimlig, eftersom de ofta kallas som karaktärsvittnen i juridiska processer, och det är ingen roll de vill ha, säger Fredrick Federley.

Han deltog också i ett möte nyligen i regi av European Horse Network, där det framkom att länderna har hanterat EU-lagstiftningen på väldigt olika sätt.
− Irland har exempelvis inga problem med detta, eftersom de aldrig har infört regeln om att hästar ska jämställas med tillverkade varor i sin lagstiftning, säger Fredrick Federley.

Fakta

Konsumentkörplagen

Konsumentköplagen reglerar fall där en näringsidkare säljer en vara till en privatperson. Lagen är tvingande och går inte att avtala bort.
Lagen skyddar konsumenten, som bland annat har tre års garanti för tillverkningsfel. Ett fel som uppdagas inom de sex första månaderna efter köpet antas ha funnits där från början om säljaren inta kan bevisa motsatsen. Köparen har rätt till skadestånd för kostnader som uppstått som en följd av felet på varan.
Lagen har lett till att många hästföretagare drar sig för att sälja hästar till privatpersoner.

Köplagen reglerar affärer mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare. Lagen är inte tvingande och parterna kan därmed avtala bort lagen.

Expandera

I slutet av oktober lade EU-kommissionen ett förslag om förändringar i konsumentlagstiftningen, och i förslaget fanns Federleys förslag med om att göra ett undantag för djur i lagstiftningen.
− Tanken var att kommissionen skulle lägga ett förslag om lagstiftning vid näthandel, men ordet näthandel är struket, så i bästa fall har kommissionen nu tänkt sig en enda konsumentlagstiftning, för både näthandel och direkta inköp. I så fall kan processen speedas på ordentligt, säger Federley.

Detta ska dock inte tolkas som att det går snabbt att få en ändring till stånd. Först ska det nu kompromissas och jämkas mellan olika förslag. Därefter ska allt översättas till de 28 medlemsspråken, och slutligen ska dokumenten granskas så att de håller juridiskt.

I december ska förslagen upp i IMCO, Europaparlamentets utskott för inre marknaden och konsumentskydd och i början av nästa år kommer förslaget upp i EU-parlamentet.

Därefter ska förslagen tas upp i trialogen, där ministerrådet, parlamentet och EU-kommissionen utgör det tre parterna, och slutligen ska den nya lagen också inlemmas i de olika medlemsstaternas lagstiftning.
− Om allt går som vi hoppas kan lagen vara införd 2020 i de olika medlemsländerna, säger Fredrick Federley.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden