Sport
22 augusti 2017 15:00

Europeiskt förbundssamarbete för tävlingshästens hälsa

Utan debatt och diskussion, men faktaspäckat och forskningstungt.
Under tisdagen hölls ett europeiskt samarbetsseminarium på tema hästvälfärd i anslutning till EM-tävlingarna i Göteborg.

Europeiskt förbundssamarbete för tävlingshästens hälsa
Syftet med seminariet var att skapa en ”plattform för framtida samarbete kring hästvälfärd”. Det förklarade Dr. Hanfried Haring, ordförande för EEF, när han på tisdagsmorgonen öppnade seminariet. BILDBYRÅN

”Ur hästens perspektiv”, var namnet på det sammanlagt fem timmar långa seminarium som hölls i dag i samband med EM i Göteborg.
Bakom arrangemanget, utformat åtminstone i första halvlek som ett symposium, stod Svenska Ridportförbundet i samarbete med det avelsorganisationen World Breeding Federation for Sporthorses (WBFSH) och det Europeiska ridposrtförbundet (EEF). Även Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) var involverade i arrangemanget.

Plattform för hästvälfärdsfrågor
Syftet med seminariet var att skapa en ”plattform för framtida samarbete kring hästvälfärd”. Det förklarade  Hanfried Haring, ordförande för EEF, när han på tisdagsmorgonen öppnade seminariet och därefter lät sammanlagt fem svenska forskare, alla med olika vetenskapliga infallsvinklar och intresseområden, redogöra för sin egen forskning kring hästar och deras välmående.

Fakta och oberoende källor behövs
Haring betonade vikten av att agera snabbt eftersom världen och synen på hästvälfärd förändrats snabbt de senaste åren. Diskussionen måste föras, menade Harlin, men den får inte drivas enbart av känslor.
Fakta, menade han, måste tillhandahållas av oberoende källor och behovet av ytterligare vetenskapliga fakta är nödvändigt för att föra arbetet vidare på ett konstruktivt sätt.

Tydligare europeiskt regelverk
Efter de vetenskapliga föredragen och paus för lunch fortsatte seminariet med att Mark Wentein, ordförande för den europeiska organisationen European Horse Network (EHN), berättade mer om organisationens arbete.
Wentein ägnade stor del av sin talartid åt att berätta om den rapport som EU-parlamentarikern Julie Girling gjort. Rapporten, vars syfte bland annat var att genomlysa och förbättra regelverket kring hur hästar transporteras och hanteras i anslutning till slakt inom EU, finns att läsa på juliegirling.com.

Wentein efterfrågade tydligare styrning och generella, gemensamma regelverk kring hästars välfärd i Europa och avslutade sitt anförande med att föreslå att ett hästkörkort införs för alla européer, stora som små, som vill äga eller handha häst.
 
Nytt seminarium om två år
Seminariet avslutades med ett anförande från Hanfried Haring där han gjorde ett försök att staka ut en riktning för de närvarande förbundens fortsatta arbete kring hästvälfärd. Om två år, i Rotterdam, hålls nästa seminarium och då hoppas Haring att samarbetet kring de här frågorna, och forskningsunderlaget kring desamma, ökat.

Seminariet var helt utan debatt, föreläsningsschemat var späckat och det 40-talet åhörare som besökte seminariet bjöds inte på några större möjligheter att ställa frågor annat än mycket kort och sakligt efter varje anförande. Ridsport följer arbetet med den gemensamma europeiska plattformen för hästvälfärd.

Hela seminariet livesändes via nätet och finns att se i sin helhet på equisport.tv
Seminariets första hälft finns: här.
Seminariets andra del finns: här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden