Veterinärt
20 november 2019 06:00

Evidensia anklagar Distriktsveterinärerna för osund konkurrens

DjursjukvårdDistriktsveterinärerna försummar sitt huvuduppdrag och ägnar sig åt affärsverksamhet på helt andra områden. Den kritiken kommer från Evidensias vd i en debattartikel, och distriktsveterinärernas chef ger svar på tal.

Evidensia anklagar Distriktsveterinärerna för osund konkurrens
Debatten om hästsjukvård fortsätter. Nu är det Evidensia som ifrågasätter Distriktsveterinärerna. Foto: Istock

Det är i tidningen Västerbottenskuriren som Evidensias vd Johan Wiklund tillsammans med  Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare ifrågasätter Distriktsveterinärernas prioriteringar. De menar att den i grunden skattefinansierade verksamheten ägnar sig åt till exempel smådjur, där det finns andra alternativ, trots att deras uppdrag främst är att säkra djurhälsan hos lantbrukets djur.

Debattörerna ifrågasätter också att Distriktsveterinärerna får 50 miljoner extra i statligt anslag och oroas för att detta ytterligare ökar konkurrensen med andra aktörer.
”Hade regeringen i stället valt att lägga dessa pengar på fler utbildningsplatser för till exempel veterinärer på SLU, hade vi fått 35-40 ytterligare platser” skriver debattörerna.

I ett svar från Distriktsveterinärernas chef Peter Svensson förklarar han att Distriktsveterinärerna har uppdrag från regeringen att ge veterinär service till alla djurslag och under dygnets alla timmar.
”I stora delar av landet står vi helt ensamma framför allt på kvällar, helger och nätter, men även dagtid i områden där andra veterinärer väljer att avveckla sin verksamhet. Vi har en skyldighet att behandla alla djurslag. Vi behandlar till exempel många hästar på jourtid trots att det finns gott om hästveterinärer i flera området dagtid” skriver han i VK, och inbjuder till en dialog med andra branschföreträdare om hur veterinär service ska utvecklas i framtiden.

Nyligen har Agria tillsammans med företrädare för hästsportens riksanläggningar debatterat med Jordbruksverket här på Ridsports webb om det svenska djurskyddet.
Agrias och riksanläggningarnas första debattinlägg
Jordbruksverkets svar
Agrias och riksanläggningarnas replik på Jordbruksverkets svar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden