Debatt
7 november 2019 06:20

Svar till Jordbruksverket: ”Dags att modernisera djurskyddet”

Rädda livÄn är sista ordet inte sagt i debatten om alla hästars lika rätt till veterinärvård – oavsett var de bor i vårt avlånga land. Agnes Fabricius på Agria, Karin Mattsson Weibjer från Strömsholm och Flyinge, och Håkan Karlsson på Wången, replikerar nu och ställer tre tydliga krav på Jordbruksverket.

Svar till Jordbruksverket: ”Dags att modernisera djurskyddet”
Sverige har ett historiskt starkt djurskydd och det ska vi värna om, menar debattörerna. Arkivbild: Lotta Gyllensten

Jordbruksverket slår fast att avancerad veterinärvård inte är något som djurskyddslagen kräver och att denna vård inte är statens ansvar.

Att ge akut och relevant hjälp till våra hästar som drabbas av de vanligaste diagnoserna som kolik och traumatiska sårskador, kan knappast ses som avancerad djursjukvård idag. Den medicinska utvecklingen går raskt framåt, det som var avancerat för 30 år sedan är rutin idag.

Ska hästar i glesbygd idag behöva dö av sjukdomar som behandlas med god prognos i mer tätbebyggda områden?

Sverige var tidigt långt framme inom djurskyddet. Att andra länder inte har kommit lika långt kan inte vara en ursäkt till att inte fortsätta utvecklas. Nu är det hög tid att ta in det förlorade glappet och erbjuda alla hästar modern, trygg djursjukvård.

Jordbruksverket anger att lagen inte föreskriver hur snabbt djuret ska få vård och framställer det som att det är djurägaren som kräver detta, av ekonomiska och emotionella skäl, precis som krav på avancerad vård. Samtidigt föreskriver lagen att lidande ska förebyggas eller om det uppstår så ska lidandet lindras.

Här är tidsfaktorn avgörande och för att kunna ge adekvat ”första” vård, till exempel dropp och/eller smärtlindring, vid en allvarlig kolik eller sårskada kan inte avståndet till vården vara längre än tre timmar.

Att privatpraktiserande veterinärer skulle ta ansvaret för djurskyddet genom att bedriva olönsam verksamhet i glesbygdsområden är orimligt. Alla hästar, oavsett var i Sverige de bor, bör få tillgång till moderna standardbehandlingar vid livshotande tillstånd.

Det borde vara en självklarhet i ett land med historiskt starkt djurskydd.

Vi skulle vilja se att Jordbruksverket snarast:

  • Säkrar tillgången på akut djursjukvård inom tre timmar i hela landet via distriktsveterinärer.
  • Erbjuder alla distriktsveterinärer vidareutbildning i hästens akuta sjukdomar.
  • Förser distriktsveterinärer med modern och nödvändig medicinsk utrustning

Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.
Karin Mattsson Weibjer, ordförande, Riksanläggningarna RS Strömsholm Flyinge.
Håkan Karlsson, vd, Wången AB.

Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenterna själva står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden