Fälttävlan
8 maj 2022 17:59

Fälttävlanskribenten: ”Publiken gör det magiskt”

Kommentar"Jag fick rysningar, gåshud, ståpäls. Och detta trots att jag var 200 mil bort och hörde publiken bära runt ekipagen i lördagens Badmintonterräng och skrika ut sin glädje när hemmaryttaren Laura Collett hoppade hem segern genom datorskärmen." Ridsports fälttävlansskribent Annelie Frank reflekterar över publikens betydelse för sporten.

Fälttävlanskribenten: ”Publiken gör det magiskt”
Storbritanniens guldekipaget från OS, Laura Collett och London 52, framför Badminton-house. Foto: Badminton Horse Trials

Om och om igen poängterade de brittiska kommentatorerna under webbsändningen under lördagens terräng hur viktig publiken är.

En engagerad och kunnig publik lyfter en tävling flera gånger om.

De ryttare som tittade in i studion efter avslutad terrängritt vittnade om hur publiken hjälper till, lyfter dem och motiverar deras hästar.

Och det jubel som mötte årets segrare, Storbritanniens Laura Collett och London 52 (HOLST val f 2009 e Landos-Quinar Z, uppf Ocke Riewerts, äg Keith Scott, Karen Bartlett och Laura Collett) när hon korsade mållinjen i hoppningen på det lägsta segerstraffet någonsin i Badminton, var öronbedövande och förmodligen något hon aldrig kommer att glömma.

Efter ungefär två års tävlande utan publik i Storbritannien fylldes publikkvoten ordentligt under det femstjärniga terrängprovet. Det var slutsålt vilket betyder minst 200 000 människor under terrängdagen.

Jag fick rysningar, gåshud, ståpäls. Och detta trots att jag var 200 mil bort och hörde publiken bära runt ekipagen i lördagens Badmintonterräng och skrika ut sin glädje när hemmaryttaren Laura Collett hoppade hem segern genom datorskärmen

Visst har pandemin visat oss att det går att hålla igång tävlande utan publik, men ingen kan påstå att det blir det samma – och det har också visat sig under pandemin. En engagerad och kunnig publik lyfter en tävling flera gånger om. De som kommer för att följa Badminton vet att de kommer att se förstklassig sport i en tävling där det inte går att köpa sig in utan det är rankningspoängen som räknas. Väntelistan är helt transparent och offentlig och går att följa dag för dag fram till tävlingen. Den som står på startlinjen i Badminton har kommit dit helt och hållet på sina meriter. Och det vet publiken som hjälper till att göra tävlingen riktigt, riktigt magiskt.

För en gång skull är det också ordentligt med prispengar i fälttävlan. Laura Collett fick drygt 1,2 miljoner kronor för sin seger. Den totala prissumman var i år ungefär 4,4 miljoner kronor.

Till sist: Hatten av för britterna som tog hand om de första sju (!) placeringarna. Och naturligtvis en innerlig önskan om att Nicola Wilson återhämtar sig efter det otäcka rotationsfall hon drabbades av i terrängen.

Detta är en kommenterande text, eventuella åsikter och ståndpunkter är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden