FHS 2024Sandra Auffarth, Tyskland, har tagit både VM- och OS-lagguld i fälttävlan och i år är hon uttagen till OS. Dessutom tävlar hon i femstjärnig hoppning – och vann Falsterbo Grand Prix på söndagen. Här berättar hon mer om att kombinera de båda grenarna.
Fälttävlansmästaren om vinsten i Falsterbos GP: ”En dröm som blev sann”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var en svår och teknisk bana som OS-banbyggaren Santiago Verela presenterade för ryttarna på söndagen. Falsterbo Grand Prix avgjordes över 1,60-hinder över två rundor, där de 11 bästa ekipagen gick vidare till den andra rundan. Där var det Sandra Auffarth och Quirici H, Tyskland, som briljerade genom att rida felfritt på snabbast tid. Hon och Irlands Cian O’Connor var de enda som lyckades med två felfria rundor i dagens Grand Prix – men Sandra var snabbast. Cian O’Connor blev därmed tvåa med Fancy de Kergane. Abdel Said kom trea med Figueras de Laume med två tidsfel i resultatlistan.
Fälttävlansryttaren Sandra Auffarth tog därmed hem segern och blev samtidigt den tredje kvinnan att vinna Falsterbos Grand Prix, sedan klassen startades år 1992. Innan henne var det Janika Sprunger, Schweiz, som vann år 2015 och dessförinnan Helena Persson år 2004.
Ärevarv till fots
Tre individuella EM-medaljer, ett individuellt VM-guld, ett OS-guld i lag, ett OS-silver i lag, individuellt OS-brons samt två VM-guld i lag, har ryttaren tagit. Samtliga medaljer i fälttävlan. Och nu även en seger i femstjärnig Grand Prix i hoppning.
– Det var en superfin dag idag. I fredags fick vi några fel och jag var besviken. Därför red vi in idag helt utan press och min tanke var mest att skaffa rutin. Men han hoppade så fint och lyssnade verkligen på mig. Det kändes så lätt och fint, det var en väldigt speciell känsla, säger Sandra på presskonferensen efter prisutdelningen.
– Det var en svår och teknisk bana idag. Men jag höll faktiskt inte koll på hur det gick för de andra och blev ganska chockad när jag vann, det var verkligen jätteroligt, säger hon.
I samband med prisutdelningen valde Sandra att promenera in och själv springa ärevarvet till fots utan häst.
– Min häst är väldigt nervös, känslig och speciell. Jag hade pratat med FEI-stewarden innan och sagt att jag inte hade någon häst att ta med in på prisutdelningen, men vi trodde inte att jag skulle vinna ändå, säger Sandra med ett skratt.
– Jag älskar att rida i Falsterbo. I år blev det ju inget derby, men nästa år hoppas jag på att komma tillbaka för att rida derbyt också.
Uttagen till OS
Det är fortfarande fälttävlan som hon satsar på i huvudsak, men att rida banhoppning på femstjärnig nivå över 1,60-hinder är alltså också något som Sandra gärna fortsätter att ägna sig åt.
– Det är en rolig mix. Det är två helt olika saker, att både hoppa över höga hinder och sedan blanda det med lite dressyr och terräng. Det är en rolig kombination, säger ryttaren.
Hemma i stallet står både fälttävlanshästar och hopphästar, men i år är fokus framförallt på OS.
– Mitt största mål det här året är OS i Paris i fälttävlan där min förhoppning är att ta medalj med laget. I banhoppningen vill jag få rutin och växa ihop med den här hästen. Han kan ju hoppa den här typen av hinder, vilket han verkligen visade idag. Jag måste säga att det här var en dröm som blev sann idag. Att vinna en så här stor Grand Prix var väldigt speciellt för mig så jag är superglad.
Rider mycket ute i naturen
Hon hoppas kunna fortsätta kombinera de båda grenarna även i framtiden.
– Det beror mycket på de hästar man har i stallet, så det är svårt att säga huruvida det går att kombinera framöver, men det skulle jag vilja. Några år har jag haft fler fälttävlanshästar och ett annat år har det varit fler hopphästar i stallet. Jag tar det som det kommer. Vi har även verksamhet på hemmaplan, vilket innebär att jag ibland behöver sälja hästar. Därför försöker jag göra det bästa jag kan med de hästar jag har. Jag tycker även om att rida unghästar så det gör jag också en del.
Till vardags tränas både hennes hopp- och fälttävlanshästar en hel del ute i naturen.
– Jag tänker att grunden är densamma, men självklart finns det skillnader i träningen av hästarna. Jag rider ut mycket i skogen med alla mina hästar så att de får god kondition och får gå på olika underlag för hållbarhetens skull, så på det sättet tränas de likadant. Men sedan behöver man såklart träna på ett lite annorlunda sätt med fälttävlanshästarna.
Henrik von Eckermann bästa svensk
För svensk del blev det några snörpliga fel i Grand Prix-klassen i Falsterbo. Två svenska ekipage gick vidare till den andra rundan. För Henrik von Eckermann och Iliana blev det fyra fel i vardera omgång, dock med en snabb tid vilket gjorde att de blev bästa svenska ekipage på plats nummer nio.
Petronella Andersson och Odina van Klapscheut fick fyra fel i den första rundan och gick vidare till den andra omgången. Där halkade hästen till lite i en sväng, blev sedan något osäker och stannade vid nästa hinder. Ryttaren valde då att utgå och de slutade på plats 11.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på