Hoppning
16 april 12:10
Ridsportplus

Världsettan redo för final: ”Har förberett oss enligt plan”

Världscupfinal 2024Den svenske titelförsvararen Henrik von Eckermann gör sig redo för mästerskapet som drar igång på allvar med en tidshoppning under onsdagen. Här berättar både Henrik von Eckermann och förbundskapten Henrik Ankarcrona om planen och känslan inför mästerskapet.

Världsettan redo för final: ”Har förberett oss enligt plan”
Henrik von Eckermann, världsetta och segrare i världscupfinalen i Omaha, USA, 2023. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Sverige har två hoppryttare till start i hoppningens världscupfinal. Både Peder Fredricson och den svenske titelförsvararen Henrik von Eckermann är på plats i Riyadh. Resan har gått bra, för både hästar och ryttare.

  – King Edward känns bra och är i fin form. Vi har förberett oss enligt plan, säger Henrik von Eckermann vid en pressträff på tisdagen. 

  Fördel i tidshoppningen

  Mästerskapet inleds med en tidshoppning över 1,60-hinder på onsdagen, där varje nedslag ger tre sekunders tidstillägg. 

  – Som tur är så är jag i den sista gruppen som rider imorgon, eftersom jag vann förra året och även vann själva ligan. Det innebär att jag kommer kunna se några ekipage innan min start, vilket är en fördel. Då kan man se lite grann hur fort man måste rida i slutändan för att vara med i toppen under resten av helgen. När man har sett några ekipage så kan man lägga ribban utefter det. Samtidigt får man tänka att ju större risker man tar, desto större risk finns det att något går snett. Därför är det en fördel att starta i slutet, då kan man avväga dessa risker lite grann, säger von Eckermann. 

  ”Åker inte hit för att komma femma”

  Förväntningarna och målen inför veckan är höga för världsettan. 

  – Självklart åker man hit för att försöka vinna igen, men som vi alla vet så är det väldigt små marginaler. Det börjar redan i tidshoppningen imorgon. Vi får ta en dag i taget helt enkelt, men både hästen och jag känns i bra form. Jag koncentrerar mig på min ridning och tar en sak i taget. Sedan får man se hur långt det räcker. Men självklart åker jag inte hit för att komma femma, utan vill såklart vinna.

  – Känslan just nu är bra. Anläggningen har stora ytor med mycket plats. Det finns två olika framhoppningar, vilket är något som är bra för min häst, att vi har lite mer plats att röra oss på. Det blir inte för trångt. Även tävlingsarenan är en stor inomhusarena som passar mig bra. Så på så sätt är förutsättningarna här bra för mig, säger von Eckermann.

  ”Goda förutsättningar”

  Förbundskapten Henrik Ankarcrona är också på plats. 

  – Jag instämmer, här finns goda förutsättningar för hästarna och de mår bra. Ryttarna har ridit och hästarna har gått igenom besiktningen. Varje steg är viktigt och det har gått bra hittills. Nu är vi spända på att komma igång. Det ska bli spännande att se hur de bygger banan imorgon vid den allra första tidshoppningen, säger Ankarcrona. 

  Även Peder Fredricson och Catch Me Not S är taggade inför mästerskapets första start. 

  – Hans häst må vara något till åren, men har verkligen varit i fantastisk form den senaste tiden. De kommer hit med en väldigt bra känsla och jag tycker att hästen har sett väldigt fin ut när Peder har ridit den här på plats. Vi har en avslappnad och bra känsla i gruppen, säger Ankarcrona. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden