Sport
27 februari 2015 14:10
Ridsportplus

Fandango – något extra

"Jag kände så fort som jag satte upp på honom att han var något speciellt", säger Elisabeth Fredlund som, tillsammans med sina föräldrar, äger och själv tidigare tävlade fästmannen William Whitakers svenskfödda stjärna Fandango.

Fandango – något extra
William Whitaker och Fandango i dagens Gothenburg Horse Show. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 12-årige Last Liberty-sonen och William har vunnit två femstjärniga GP på drygt två månader, i Stuttgart och i Villach Treffen. Hans uppfödare Karl Erik Larsson porträtteras i senaste Ridsport.

För tio år sedan vann Elisabeth JSM på Fönix (dansk stavning), och året efter brons på NM med samma häst. Den då 5-årige Fandango hittade hon 2008 genom att han ägdes av hennes hovslagare Thomas Feldt och Helena Hugosson.

– Han sade att de hade en bra unghäst hemma, förklarar Elisabeth vid framridningen i Scandinavien.

Hon är uppväxt i Jonstorp, mellan Helsingborg och Ängelholm. Inför Scandinavium har  hon och William haft hennes föräldrahem i nordvästra Skåne som bas i flera veckor.

– Först red jag Villach Treffen, var i Skåne någon vecka, åkte till Neumünster, tillbaka till Skåne och så har jag varit här en vecka till, förklarar William Whitaker, brorson till John och Michael.

Elisabeth hade med sig Fandango på Toscana Tour i Arezzo 2009 när hon och William träffades. Williams föräldrahem i Yorkshire är gården där hans pappa Ian och farbröderna John, Michael och Steven växte upp.  William har eget hoppstall tillsammans med sina yngre bröder George och James. Elisabeth var uppe i trestjärnig GP när hon lämnade över tyglarna på Fandango och sin andra häst Upperclass till William, när hon var gravid med deras dotter Isabella.

– Jag ville inte rida när jag var gravid. Det passar andra, men jag mådde inte bra av det, säger Elisabeth.

– Han har alltid haft kapacitet, men samtidigt var allt så stort på honom, och jag är inte så stor själv, säger Elisabeth om Fandango.

– Han har mycket power och jag har alltid gillat honom. När han var yngre kunde han inte riktigt hantera det, men med att han har fått rutin går han allt bättre, säger William.

Förra året inledde ekipaget med att vinna två Grand Prix på Sunshine Tour i Spanien. I september gjorde de Furusiyya-finalen i Barcelona för England och i november vann ekipaget världscupen i Stuttgart.

Elisabeths andra häst Upperclass har också haft mycket fina framgångar internationellt med William. Han såldes i höstas till Eric Lamaze och Tiffany Fosters sponsor Andrew Ziegler, som amatörhäst till sig själv.

– Han går 1,10-klasser i Florida med honom och har ett bekvämt liv. Men vi saknar honom, för han var en häst som kunde gå alla klasser, säger Elisabeth.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden