Sportnytt
24 augusti 18:31
Ridsportplus

FEI friar Niklas Lindbäck från anklagelserna

Beslutet har kommitFälttävlansryttaren Niklas Lindbäck frias från anklagelserna om otillåten hästhantering. Det har FEI nu beslutat.
− Jag visste hela tiden att jag inte gjort något fel, men det var en lättnad att få beslutet, säger Niklas Lindbäck.

FEI friar Niklas Lindbäck från anklagelserna
Niklas Lindbäck och Poynstown Porsch under Huntingen i Falsterbo i år, Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

 Det var i samband med en internationell fälttävlan i Össjö i början av sommaren som Niklas Lindbäck dagen efter terrängprovet ombads att rida en häst som hade krånglat med sin ordinarie ryttare under tävlingarna.

Hästägaren tillika ryttaren gjorde ett antal veckor senare en anmälan till Svenska Ridsportförbundet eftersom hon ansåg att Niklas Lindbäck hade hanterat hästen på ett otillåtet sätt.

 Anmälan gick direkt vidare till FEI eftersom det var i samband med en internationell tävling, och nu har beslutet kommit. FEI:s juridiska avdelning konstaterar att det inte finns några bevis för otillåten hantering av häst och har beslutat att inte öppna något disciplinärende i frågan.

 − Nu när jag känner vilken lättnad det var att få det beslutet, har jag förstått hur det här har tyngt mig, säger Niklas Lindbäck till Ridsport.

 Han gick själv ut och berättade om anmälan, som lämnades in bara ett par veckor före EM i fälttävlan, dit han var uttagen att åka. I samråd med landslagsledningen beslutade Niklas att inte åka till EM.

− Vi ville undvika att anmälan skulle ta fokus från tävlingen och påverka laget, men jag fick aldrig något tävlingsförbud som FEI ibland utfärdar, så jag har kunnat tävla på.

Niklas-lindbäck-focus-filiocus-4-220828-rt
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus i Segersjö 2022. Foto: Roland Thunholm

Ska tåla att bli granskad

 Det tog FEI en månad att komma fram till att Niklas inte gjort något fel.

− Jag hade inte väntat mig att det skulle gå så fort, men det har inte varit roligt att ha detta över sig, fast jag mentalt är rätt hård.

 − Att bli granskad är något man får räkna med och det ska vi tåla, och min träning och hantering tål att granskas.  Man får räkna med att det kan ligga en paparazzi i varje buske, och alla har rätt att anmäla om de anser att något är fel.

− Det är bra att det prövats och att jag nu är friad så att vi kan lämna det här bakom oss och att det inte blir ryktesspridning.

− Men vi lever i en värld där anmälningarna riskerar att användas på fel sätt. Jag vill inte vara konspiratorisk, men gör man en anmälan mot någon kan man påverka en laguttagning till exempel.

Jag tycker att det är bra om vi kan få en diskussion om hur en anmäld person ska hanteras.

− Nu kan jag inte se att det var så i det här fallet, men jag tycker att det är bra om vi kan få en diskussion om hur en anmäld person ska hanteras. Är man oskyldig tills man är befunnen skyldig, eller blir man utestängd från lag och tävlande redan vid anmälan?

Kan stå för allt han gör med hästarna

 Niklas Lindbäck stryker under att han sätter sina hästars bästa före allt annat.

− Jag hanterar mina hästar på ett sätt jag kan stå för. Jag är väldigt noga med hästarna, att inte pressa dem för hårt när de är trötta och att ta väl hand om dem. Jag var på väg till mitt femte mästerskap med Focus Filiocus som är 16 år nu, och det kanske säger en del.

 En lärdom han drar är att han kommer att avstå från att sitta upp på andras hästar som inte är i hans träning.

− Jag har gjort det med elevers hästar ibland, när de kört fast, för att hjälpa hästarna till en positiv känsla. Därför var det extra hårt att få den här anmälan, och en så stor lättnad att få bli friad.

 Niklas Lindbäck tänker inte låta detta påverka hans fortsatta satsning.

− Planen är fortfarande att knipa en plats i OS nästa år, och nu får jag hitta lämpliga tävlingar i höst där jag kan kvala Focus.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden