Fälttävlan
25 juli 20:19
Ridsportplus

Därför anmälde hon EM-ryttaren: ”Tyckte det var allvarligt”

FEI"Brott mot djurskyddslagen," menar den hästägare som ligger bakom anmälan av mästerskapsryttaren Niklas Lindbäck gällande otillåten hantering av häst. "Där har vi olika uppfattningar," säger ryttaren.

Därför anmälde hon EM-ryttaren: ”Tyckte det var allvarligt”
Det blir inget tredje EM för Niklas Lindbäck och Focus Filiocus. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var tidigare under tisdagen som EM-uttagne fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck gick ut med att han inte startar EM. Detta då en anmälan mot honom gällande otillåten hästhantering ligger hos Internationella Ridsportförbundet, FEI.

Nu är det upp till FEI att avgöra om det här är ett acceptabelt beteende eller inte.

Anne-Cathrine Sellaeg.

Nu berättar anmälaren, norska Anne-Cathrine Sellaeg, om händelsen som ligger bakom att hon anmälde den flerfaldige mästerskapsryttaren som hon har känt och samarbetat med i flera år.

– Jag hade inte anmält det här om jag inte tyckte det var allvarligt. Det tog tid för mig att bestämma mig för att anmäla och det är ingen rolig situation. Men det är min uppfattning att det som hände är brott mot djurskyddslagen, säger hon.

I början av sommaren

Det var i samband med de internationella tävlingarna i Össjö i början av sommaren som den aktuella händelsen utspelade sig. 52-åriga Anne-Cathrine Sellaeg, som är utbildad tränare i Norge och arbetar professionellt med sporten, hade haft problem med sin häst och bad Niklas Lindbäck sitta upp för att försöka lösa problemen.

Exakt vad som hände sedan råder det delade meningar om, och båda inblandade parter vill invänta beslut från FEI innan de går in på detaljer.

Anne-Cathrine Sellaeg menar dock att det som Niklas Lindbäck gjorde med hennes häst är allvarligt, och att det också ledde till att en gammal muskelbristning i hästens ena lår gick upp.

Anmälde till SvRF

Hon anmälde ryttaren till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, men nämnden skickade anmälan vidare till FEI då den anmälda händelsen skedde på tävlingsplatsen i Össjö samtidigt som det pågick internationella tävlingar där. I sådana fall är det FEI:s reglemente som gäller.
– Jag tänker att det kommer bli tufft att ta sig igenom processen efter anmälan, men vem hade jag varit om jag hade hållit tyst om detta? Jag vill också förhindra att samma sak händer med någon annan häst. Nu är det upp till FEI att avgöra om det här är ett acceptabelt beteende eller inte.

Niklas Lindbäck delar inte Anne-Cathrine Sellaegs uppfattning om att han plågade hästen.
– Där har vi skilda uppfattningar om vad om har hänt, mer än så kan jag inte säga i nuläget. Det här ingen situation jag hade hoppats att vara i, men just nu kan jag inte göra eller säga så mycket utan får invänta FEI:s hantering. Jag kommer att acceptera deras beslut och rätta mig efter det fullt ut, säger han.

Försökte stoppa honom

Anne-Cathrine Sellaeg försökte också att avbryta Niklas Lindbäck när han red hennes häst medan ryttaren säger att hon inte gjorde det. 
– Jag har efteråt tänkt mycket på om jag kan kunnat gjort något annorlunda för att stoppa det. Jag blev först chockad av det som hände, men sedan ropade jag upprepande gånger att han skulle sluta , säger Anne-Cathrine Sellaeg.

Vissa delar av den anmälda händelsen är fångade på film. Det ska också finnas flera vittnen till händelsen och dessa har också uppgett att hästägaren försökte stoppa Niklas Lindbäck.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden