Fälttävlan
11 augusti 18:27

Kung Jung utmanade britterna – Sara Algotsson Ostholt lyfte Sverige

MästerskapTysklands Michael Jung bröt den brittiska dominansen och Sara Algotsson Ostholts dressyr lyfte det svenska laget inför terrängen. De båda dressyrdagarna på EM i fälttävlan är avklarade.

Kung Jung utmanade britterna – Sara Algotsson Ostholt lyfte Sverige
Tysklands Michael Jung är sugen på fler mästerskapsmedaljer och leder fälttävlans-EM individuellt efter dressyren. Foto: Kim C Lundin

Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack (HOLST val 2013 e Diarado-Grundyman xx, uppf Josef Auge, äg Elke Vietor och Frank Ostholt) var sist ut i det svenska laget och det var en inte helt avspänd häst som kom in på arenan i ett regnigt Haras du Pin.

Det är många saker jag vet vi hade kunnat göra bättre om vi hade haft en optimal dag.

Sara Algotsson Ostholt.

– Han har känts jättefin de här dagarna så jag har inte velat göra för mycket med honom. Han kändes fin på framridningen också men när jag kom in på på banan blev han väldigt, väldigt spänd, säger Sara Algotsson Ostholt som fick hästen att slappna av genom att rida lätt och klappa mycket innan hon startade.


– Jag är nöjd med inridningen och travdelen, sedan har han har inte så mycket skritt och det blev ju ännu sämre nu när han var spänd.

Här kan du se Sara Algotsson Ostholts dressyr via SVT Play.

I galoppökningen slog valacken sig fri från handen och drog iväg några galoppsprång.
– Det var en domare som vände ett papper precis när jag red förbi. Han är ju lite explosiv och utnyttjade situationen, säger Sara Algotsson Ostholt som slutade på 32,3 straff och därmed också blev bäst i det svenska laget med en 26:e plats individuellt.

Lina Forsberg, som enbart rider individuellt, ligger på 16:e plats.

Sara1
Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack på väg in till arenan, på marken dressyrtränaren Olof Axelsson och svenske förbundskaptenen Fredrik Bergendorff. Foto: Kim C Lundin
Sara2
Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack är högst upp i resultatlistan efter dressyrmomentet på EM. Foto: Kim C Lundin

– Det är många saker jag vet vi hade kunnat göra bättre om vi hade haft en optimal dag, fortsätter hon.

Resultatet lyfte också Sverige ett snäpp från den åttonde plats laget låg på efter torsdagen. Inför lördagens terräng är Sverige sjua.

Fler svenskar

Även Amanda Staam gjorde sin insats för det svenska laget på fredagen, medan Frida Andersén och Sofia Sjöborg klarade av sin dressyr på torsdagen.

Storbritannien behåller greppet om lagtävlingen och la länge beslag på de fyra bästa individuella platserna. Det skulle dröja ända tills Tysklands mesta mästare hade gjort sitt innan detta ändrades.

Tomwceven
Tom McEwen gick upp i ledning efter sin dressyr med JL Dublin. Ekipaget fick 22 straff, vilket motsvarar över 78 procent. Foto: Kim C Lundin
Bettkontroll
Den obligatoriska bettkontrollen efter ritten för Tom McEven. Foto: Kim C Lundin
Fans2
Storbritannien har många fans på plats, och de fick vad de önskade – brittisk ledning efter dressyren. Foto: Kim C Lundin
Fans
De brittiska fansen syns väl i mängden. Foto: Annelie Frank
53106978406_3ad6acd1d6_k
Regerande världsmästaren Yasmin Ingham och Banzai du Loir ingår i det ledande brittiska laget. Foto: FEI/Libby Law Photography
Laura1
Laura Collett och London 52 i britternas lag slutade på 22,4 straff. Foto: Kim C Lundin
Laura2
London 52 klappas om av Laura Collett efter sitt dressyrtest. Foto: Kim C Lundin
Kramkalas
Brittiskt kramkalas efter en av lagritterna. Foto: Kim C Lundin
Roscanter
Rosalind Canter på väg mot andraplatsen i dressyrmomentet. Foto: Kim C Lundin
Jung3
Michael Jung och FischerChipmunk FRH fick bland annat nior för galoppombyte av domarna och bröt den totala brittiska dominansen. Foto: Kim C Lundin
Jung2
Det blev trångt i mixade zonen när journalister och fotografer ville träffa tyske Michael Jung. Innan hans dressyrtest var det fyra britter i topp. Foto: Kim C Lundin

Det var Michael Jung och FischerChipmunk FRH (HANN val f 2008 e Contendro I-Heraldik xx, uppf G Meyer-Kulenkampff, äg uppf/Deutsches Olympiade-Komitee für Reiterei samt K&S Fischer), med lagguld från EM och VM samt ett individuellt EM-silver på meritlistan, som ändrade på ordningen på fredagens eftermiddag. Ekipaget briljerade i sitt dressyrtest, som var väldigt exakt och med bland annat fina byten och galoppökningar. Ekipaget slutade på 19,4 straff – strax över 80 procent.

”En bra känsla”

– Det är alltid speciellt med EM. Jag är glad över min häst, han har gett mig en bra känsla inför mästerskapet och jag känner mig lugn inför terrängen, säger Michael Jung som var speciellt nöjd med sitt galopprogram.

Storbritanniens Rosalind Canter, världsmästaren från 2018, lade beslag på andraplatsen med Lordships Graffalo efter ett test som gav 21,3 straff.
– Det var vad han kunde göra i dag, men jag är väldigt glad över honom i dag. Han var verkligen ridbar där inne i dag, säger hon.

Det har regnat en hel del på tävlingsplatsen under fredagen, vilket oroar ryttarna en del.
– Vi får se hur banan ser ut i morgon, det är en tuff bana men jag upplever att den är juste byggd, säger Michael Jung.

Tyskland ligger tvåa i lagtävlingen, ungefär 9 straff efter ledande Storbritannien. Belgien ligger på bronsplats – vilket är ungefär lika mycket som Sverige har upp till medaljplats.

Resultat, lagtävlingen
Resultat, individuellt
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida

SVT sänder lördagens terräng och söndagens banhoppning

Betalkanaler som sänder från EM:
FEI TV/Clip my horse
Fransk tv sänder lördagens terräng och söndagens hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden