Fälttävlan
13 augusti 15:54

Sveriges medaljsvit bruten: ”Inte godkänt för min del”

MästerskapEfter att ha tagit medalj på tre EM i rad slutade Sverige sexa när årets EM avgjordes i franska Haras du Pin på söndagen. Bästa svensk Sofia Sjöborg sken som en sol, men lagankaret Frida Andersén var självkritisk.

Sveriges medaljsvit bruten: ”Inte godkänt för min del”
Frida Andersén och Box Leo i den avslutande hoppningen. Foto: Kim C Lundin

Frida Andersén och Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup) fick med sig två nedslag från söndagens avslutande banhoppning i ett soligt Haras du Pin och slutade på plats 20 – ett tapp på fyra placeringar från lördagens terräng.

För Sverige blev det en sjätteplats.

– Det första nedslaget hade jag kunnat undvika. Det var lite slarvigt av mig där. Han tittade till lite på publiken, jag skulle bara suttit upp lite så hade det nog räckt, säger ryttaren som tillhör de mer erfarna i det svenska laget.

”Inte godkänt”

Hon är inte nöjd med sin egen insats detta EM.
– Det är inte godkänt för min del. Jag hade velat varit lite snabbare i går. I framtiden vill jag kunna lösa den sortens utmaningar på ett bättre sätt. Och två ned i dag är inte okej. Men visst, det är alltid skönt att genomföra ett mästerskap, säger ryttaren som nu ska låta sin mästerskapshäst vila resten av året medan hon ska försöka att kvala sin Stonehavens Baby Blue till OS nästa år.

Box Leo Frida Andersen
Frida Andersen och Box Leo på väg ut i terrängen efter hinder 4. Foto: Kim C Lundin
Sofiasjöborg
Sofia Sjöborg och ”Belle” är bästa svenska ekipage efter EM-terrängen. Foto: Kim C Lundin
Bryjamolga Vh Marienshof Z Sofia Sjoborg
Bryjamolga van het Marienshof och Sofia Sjöborg på väg mot en 13:e plats på EM. Foto: Kim C Lundin

Lagkamraten Sofia Sjöborg sken däremot som en sol efter sin hoppning där hon fick ett nedslag efter en stark och jämn hoppning. Bryjamolga van het Marienshof Z, ”Belle”, (ZANG sto f 2011 e Bamako de Muze-Lord Z, uppf Marienshof Stal, äg J, S och M Sjöborg) visade klass hela tävlingen igenom även om det finns utvecklingspotential i dressyren. Ekipaget blev bästa svenska ekipage med en 13:e plats.

– Jag kan bara le nu. Jag hade så klart hade velat vara felfri i hoppningen men ett ner i dag är ändå bra, jag kunde inte ha kräva mer av henne, säger den Englandsbaserade ryttaren.
– Min häst kommer in i hela grejen lite mer och mer för varje mästerskapet. I terrängen visade hon verkligen varför vi har henne. Dressyren var också bra, det är skritten vi måste jobba mer med, säger Sofia Sjöborg som även hon ska låta sin mästerskapshäst vila en längre tid nu.

Sara Algotsson Ostholt, Amanda Staam och Lina Forsberg gjorde sin hoppning tidigare på söndagen. Av de 37 ekipage som genomförde mästerskapet lade den svenska trion beslag på de tre sista platserna.

Fei Eventing European Championships 2023
Fredrik Bergendorff. Foto: Kim C Lundin

Fredrik Bergendorff blickar framåt mot OS och har nu två ekipage i Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z och Frida Andersén/Box Leo som har gjort både VM förra året och EM i år.
– Sofia är stark, Frida är också en stark ryttare även om hon kanske inte riktigt fick till det i terrängen. Saras häst behöver kanske lite mer erfarenhet, jag tycker mycket om hästen och han har ju också en riktigt bra ryttare, säger den svenske förbundskaptenen.

Erfarenhet för debutanterna

– Debutanterna Amanda Staam och Lina Forsberg har också fått med sig bra erfarenheter härifrån. Man har ju sett här hur mycket erfarenhet gör, fortsätter Englandsbaserade förbundskaptenen som känner de brittiska guldmedaljörerna.
– De är en hel division över alla andra länder andra just nu. Det är bara att njuta och sporras av dem.

Sverige har tagit medalj på EM 2021, 2019 och 2017. På VM förra året blev det en sjätteplats och ett avklarat OS-kval.

Tyskland tog silver och hemmanationen Frankrike brons. Storbritanniens Rosalind Canter är ny Europamästare.

Mer information kommer.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden