Fälttävlan
8 augusti 05:45
Ridsportplus

Tar sig an EM med gott självförtroende

EM i fälttävlanTillsammans med Box Leo var Frida Andersén bäst individuellt i laget som kom sexa och kvalade Sverige till OS på VM förra året. Nu väntar ett EM där ekipaget kan bli lagankare. ”Jag ser fram mot det,” säger 33-åringen.

Tar sig an EM med gott självförtroende
Frida Andersen ser fram emot EM i fälttävlan. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När familjeuppfödningen Herta försvann från de internationella banorna efter att ha skadat sig vid OS i Rio 2016 blev det ett stort glapp i hästmaterialet för Frida Andersén. Förra året ändrades allt och nu har hon tre hästar på fyrstjärnig nivå samt UVM-tolvan från 2022, Kitsch Couture HPK, som har klarat av sin trestjärniga debut.

När det gäller det stundande Europamästerskapet är det VM-hästen från 2022 som är aktuell för ryttaren om hon blir uttagen att representera Sverige.
– Vi skulle ta oss an EM med gott självförtroende. Det kändes verkligen som att vi hade något på gång på VM förra året. Vi hade en bra upplevelse där, något att bygga vidare på, säger Frida Andersén.
– Jag ser fram mot EM, ett mästerskap är alltid ett mästerskap. Det är alltid lite extra nerv och allt blir större. Och så är det roligt att rida i lag, det gör vi fälttävlansryttare inte så ofta annars.

Övertygade i Italien

När det gäller Box Leo övertygade han i terrängen på VM i Italien. Han gick i mål med endast 2 straff för tiden efter en bansträckning med en hel del utmaningar. Det lyfte ekipaget från den 67:e plats det hade efter dressyren till en 25:e plats inför den avslutande banhoppningen.

Och trots att det blev 4 fel i den utslagsgivande hoppningen klättrade ekipaget ytterligare där för att sluta på 17:e plats individuellt. Det är alltså i dressyren som ekipagets stora utvecklingspotential finns.

Valacken har visat sig vara en riktig tävlingsindivid som taggar till och växer ordentligt på tävling.
– När det gäller dressyren har vi trimmat och utvecklats ordentligt. Tyvärr har vi inte riktigt fått till det på tävling, säger Frida Andersén som också har provat kandar och har ridit en hel del rena dressyrtävlingar som del av sina förberedelser.
– Det känns som att det är nära att det kan bli riktigt bra i dressyren nu.

Pre-Camp i Frankrike

När denna intervju gjordes var Frida och Box Leo på väg till stortävlingarna i tyska Aachen som enda inbjudna svenska ekipage och gjorde succé. Därefter åkte den aktuella EM-truppen till franska Jardy i mitten på juli för Nations Cup.

Sverige har tagit lagmedalj på fyra av de fem senaste Europamästerskapen. Det finns nog ingen som har något emot en lagmedalj det här året, men fokus ligger framför allt på förberedelser inför OS i Paris nästa år. Då Sverige redan är kvalat dit är den pressen borta, och det är ett rimligt antagande att förbundskapten Fredrik Bergendorff låter ekipage utan så mycket mästerskapsrutin känna på hetluften i Haras le Pin.
– EM känns absolut viktigt, det blir en bra förberedelse inför Paris, särskilt eftersom det är samma banbyggare på de båda mästerskapen, säger Frida Andersén som lyfter den positiva känslan i truppen som skapades under VM förra året.
– Det är en bra känsla i gruppen, vi förstår varandra och allt känns bara positivt. Sedan är det lite häftigt att vi bara är tjejer, även om det inte direkt är något vi tänker på.

Nyligen kunde vi också berätta att Frida Andersén klättrat in på topp 40 på världsrankingen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden