Fälttävlan
13 augusti 17:36

Rosalind Canter om sina dubbla EM-guld: ”Jag är en väldigt lycklig flicka”

MästerskapBritterna höll en klass för sig på EM i franska Haras du Pin. "Nu ska jag arbeta hårt för att komma med i vårt OS-lag," säger dubbla guldmedaljören Rosalind Canter.

Rosalind Canter om sina dubbla EM-guld: ”Jag är en väldigt lycklig flicka”
Kitty KIng, Rosalind Canter och Sandra Auffarth på prispallen. Foto: Kim C Lundin

Hon är liten och späd och sitter med två guldmedaljer runt halsen.

Vi har haft en fantastisk vecka här.

Rosalind Canter.

Det är söndag eftermiddag och prisutdelningen är just avklarad på EM i Haras du Pin. Storbritannien har defilerat och tagit individuellt guld och silver samt lagguldet – och det är 37-åriga Rosalind Canter som har tagit täten i den brittiska framgången den här gången.
– Vi har haft en fantastisk vecka här. Jag är en väldigt lycklig flicka som har ”Walter” [Lordships Graffalos smeknamn, reds anm.] i mitt liv. Han har också haft en fantastisk vecka också och är väldigt stolt, säger Europamästaren.

Efter VM i Tryon 2018 var scenen densamma. Även då satt hon med två gulmedaljer kring halsen. Britternas guldfest i Tokyo för två år sedan missade hon dock delvis då hon var reserv i laget.

Arbeta mot OS

– Nu ska jag arbeta hårt för att komma med i vårt OS-lag nästa år, fortsatte hon.
– Jag hoppas att det olympiska formatet passar min häst, säger hon om Lordships Graffalo (SHBGB val f 2012 e Birkhof´s Grafenstolz-Rock King, uppf Lordships Stud, äg Michele Saul).

EM-terrängen var skapad av samma designer som ska göra OS-terrängen, och den allmänna meningen på EM var att denna bana var ett smakprov av vad som ska komma – även om omgivningarna kring Paris där fälttävlan rids inte ser likadana ut som de i Haras du Pin.
– Här hade vi en terräng som hade stor betydelse för resultatet. Det tycker jag som ryttare om, sa Karim Florent Laghough i det franska bronslaget.

Team Gold Gbr
Team GB – Europamästare i fälttävlan. Foto: Kim C Lundin

Även det individuella silvret gick till Storbritannien genom Kitty King/Vendredi Biats.
– Jag trodde att jag mest var med som utfyllnad i det här fantastiska laget. Jag är jätteglad för min silvermedalj, säger hon.

Fler medaljörer

Förutom King och Canter ingick regerande världsmästaren Yasmin Inghman/Banzai du Loir och Laura Collett/London 52 i guldlaget.

Tysklands Sandra Auffarth med Viamant du Matz tog individuellt brons och ingick i silverlaget.

Sverige slutade sexa i lagtävlingen med Sofia Sjöborg som bästa svensk.

Mästerskapet blev en framgång för hemmanationen även när det gäller avel – precis som vid OS i Tokyo. Då gick åtta av de tolv OS-medaljerna i fälttävlan till franskfödda hästar. På det nu avslutade Europamästerskapet tillhör fem av de tio bästa hästarna individuellt den franska stamboken Selle France, SF, och den här gången gick sex av de 17 medaljerna som delades ut till SF-hästar. Frankrike hade dessutom alla sina fyra lagekipage bland de tio bästa.

Ny OS-medalj

Frankrike tog lagguld på OS i Rio 2016 och brons i Tokyo 2021 och gjorde det tydligt under presskonferensen efter medaljutdelningen att de tänker gå för medalj när OS går på hemmaplan i Paris nästa år.

Belgien och Nederländerna tog hand om de två platserna till OS som stod på spel detta mästerskap. Sedan tidigare är Frankrike, Tyskland, USA, Nya Zeeland, Storbritannien, Irland, Sverige, Schweiz, Polen, Österrike och Kina kvalade.

Individuella resultat
Lagresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden