Fälttävlan, Hoppning
16 juli 09:50
Ridsportplus

Världsmästaren hoppar i Falsterbo – i ”fel” gren

FHS 2023Även om Steve Guerdat fick den mesta uppmärksamheten - som sig bör när man har vunnit - så fanns det flera mästare på podiet efter lördagens derby i Falsterbo. Trean Sandra Auffarth har en svårslagen meritlista i fälttävlansvärlden, med medaljer från OS, VM och EM.

Världsmästaren hoppar i Falsterbo – i ”fel” gren
Sandra Auffarth och Nupafeed's la Vista var trea i lördagens derby i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sandra Auffarth, född 1986, är tyskan som presenterade sig på allvar i landslagssammanhang när hon som 25-åring tog ett individuellt EM-silver med sin kämpe Opgun Louvo (SF val f -02, e Shogoun II-J’T’Adore) 2011.

De fick sedan en otrolig karriär tillsammans med medaljer på OS, VM och EM – som kröntes av ett individuellt VM-guld 2014 – och som avslutades 2018. Då tog istället hennes nuvarande toppartner Viamant du Matz (SF val f -09, e Diamant de Semilly-Voltigeur le Malin) över som Sandra Auffarths mästerskapshäst.

Det är med Viamant du Matz hon nu är aktuell för det tyska fälttävlanslaget till årets EM, men hon har avancerat i klasserna även i banhoppning. I Falsterbo har hon varit flitigt förekommande i startlistorna, men det är egentligen ingen ny karriär.

– Jag red hoppning redan som ponnyryttare, jag startade bland annat i tyska mästerskapen, berättar hon efter tredjeplatsen i Falsterbo derby på lördagen.

Sandra Auffarth-nupafeed´s La Vista 6 230715 Rt
Sandra Auffarth flyger över vattenhindret med Nupafeed’s la Vista i derbyt. Foto: Roland Thunholm

Familjen föder upp hästar för både fälttävlan och hoppning – skillnaden idag är att hon har fått in fler hästägare i sitt team vilket gör att hon kan behålla fler hästar och därmed satsa dubbelt.

I stallet finns ett 20-tal hästar, där det är ungefär hälften hopphästar och hälften fälttävlanshästar. Vilka som går i vilken gren avgör deras färdigheter.
– Det beror helt på hästen, vad de passar för och gillar, konstaterar hon.

Svårare i hoppning

Medan hon har en fantastisk meritlista i fälttävlan så inser hon att det vore tufft att slå sig in i det tyska landslaget i hoppning.
– Jag tror att det är väldigt svårt, särskilt i Tyskland där hoppningen är på så hög nivå, säger hon och skrattar.

Det är dock fälttävlan som fortfarande ligger henne varmast om hjärtat.
– Men jag älskar att göra nya saker, i år har jag testat flera nya grejer – jag åkte till Kentucky och red femstjärnig fälttävlan, jag red femstjärnig hoppning i Hamburg, jag red derbyt i Hickstead och nu är jag här. Så det är ett väldigt spännande år i år.

Ser bara fördelar

Att ha vana av att träna hästar för yttersta världsklass i fälttävlan har även fördelar i hoppning – särskilt när man ska rida derbyklasser.
– Här i Falsterbo är det en ganska normal klass men i Hamburg och Hickstead var det nog verkligen en fördel att träna som vi gör, där finns det bank och andra terränghinder som ställer svåra frågor men också krav på konditionen. Jag älskar verkligen derbyn för det kombinerar mina två grenar.

Sandra Auffarth-quirici 1 230713 Rt
Det blir Quirici H som går Grand Prix – de två valackerna Sandra Auffarth rider i Falsterbo är väldigt lika. Foto: Roland Thunholm

Sandra Auffarth har gjort bra ifrån sig även i de största hoppklasserna – i Hamburg i maj var hon sjua i Grand Prix över 1,60-hinder, med samma häst som hon startar i Falsterbo idag, Quirici H (HANN val f -11, e FRH Quaid-Escudo). Dagens start i Falsterbo blir hennes andra i femstjärnig Grand Prix.

Höjdpunkter i Sandra Auffarths fälttävlanskarriär på seniornivå

2011 EM-guld i lag och EM-silver individuellt
2012 OS-guld i lag och OS-brons individuellt
2014 VM-guld individuellt och i lag
2015 EM-guld i lag och EM-silver individuellt
2016 OS-silver i lag
2022 VM-guld i lag

Sandra Auffarth-opgun Louvo1 140830 Rt
Sandra Auffarth och Opgun Louvo på väg att bli dubbla världsmästare 2014. Foto: Roland Thunholm
Sandra-auffarth-opgun-louvo-140830-rt-
Foto: Roland Thunholm
Sandra Auffarth fick äntligen stå överst på pallen.
Äntligen kom det individuella VM-guldet. Foto: Roland Thunholm
Tysklands guldlag i fälttävlan med Sandra Auffarth, Dirk Schrade, Michael Jung och Ingrid Klimke.
Tysklands guldlag i fälttävlan i Normandie med Sandra Auffarth, Dirk Schrade, Michael Jung och Ingrid Klimke. Foto: Roland Thunholm
German Team4 120731 Rt
Sandra Auffarth var även en del av det tyska fälttävlanslaget som tog OS-guld i London 2012. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden