Hoppning
15 juli 2023 18:19
Ridsportplus

Steve Guerdat om sin kärlek till Falsterbo och nyttan med att rida derby

FHS 2023Publiken i Falsterbo bjöds på en omhoppning mellan två världsryttare när derbyt avgjordes på lördagen. Till slut var det en ofta förekommande Falsterbogäst som vann - Steve Guerdat har nu skrivit in sig i historieböckerna då han har vunnit Nations Cup, Grand Prix och derbyt på den svenska hästfesten. "Jag älskar Falsterbo", konstaterar schweizaren.

Steve Guerdat om sin kärlek till Falsterbo och nyttan med att rida derby
Steve Guerdat var ett enda stort leende efter derbysegern med Easy Star de Talma. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

19 ekipage tog sig an Falsterbos klassiska derbybana på lördagens eftermiddag. Det var inte riktigt de svenska ekipagens dag, bäst gick det för Niklas Arvidsson och Hotmail som slutade på 17 fel.

Belgiens Abdel Said startade som nummer fyra med Arpege du Ru och satte en nolla på den 1200 meter långa banan med 22 språng.

Det skulle dröja ända tills slutet innan det blev klart med en omhoppning, detta genom att Schweiz Steve Guerdat nollade med Easy Star de Talma (SF hingst f -14, e Quick Star-Opium de Talma, uppf Michel Guiot, äg Jalal-Gaston Battika). Det blev också Steve Guerdat som vann till slut genom att vara både felfri och snabbast i omhoppningen – publiken tackade honom med ett rejält jubel.

Stevederby
Steve Guerdat nollade med Easy Star de Talma på väg mot derbyseger. Foto: Roland Thunholm

Historisk – igen

Nu har den olympiske mästaren skrivit in sig i ännu en historiebok – på fredagen vann han Nations Cup, idag derbyt och tidigare har han stått överst på pallen i Falsterbos Grand Prix.

– Jag tror att det är för att jag gillar tävlingen så mycket. Varje år är jag väldigt exalterad över att komma tillbaka hit och jag trivs så bra på den här arenan, i den här atmosfären. Jag försöker alltid att ta med mig mina bästa hästar hit, och alltid träna dem så gott jag kan så att vi är i form när vi kommer till Falsterbo, säger den ödmjuke vinnaren under presskonferensen.

Jag försöker alltid att ta med mig mina bästa hästar hit.

Steve Guerdat om sin förkärlek till Falsterbo

Att vinna just derbyt är stort för schweizaren som jobbar hårt för att bevara sporten hästvänlig.
– Jag bryr mig mycket om vår sports historia, rötterna och var vi och våra hästar kommer ifrån. Jag tror att vi ibland glömmer var vi kommer ifrån och att vi måste bevara det vi ärvt från den gångna generationen, vad de gav oss – vi vill ju lämna en bättre sport när vi lämnar den. Derbyn är något jag alltid är väldigt exalterad över eftersom jag tror att det är här du växer som ryttare och du får din häst att växa som häst.

Steve Guerdat-easy Star De Talma 5 230715 Rt
Steve Guerdat och Easy Star de Talma över vattnet. Foto: Roland Thunholm

Fyrfelaren äntligen felfri

Vinnarhästen idag, Easy Star de Talma, är bara nio år och har varit hos Guerdat sedan början av förra året. Tillsammans har de gjort många starter upp till 1,50 – men oftast med fyra fel.

– Han har alltid hoppat bra, men vi fick inte till de där felfria rundorna – resultaten var inte där. Men de senaste två-tre månaderna har det gått bättre, det är jag väldigt glad över. Så jag tänkte att det här skulle få honom att växa som häst, att oavsett resultatet så skulle han vara en bättre häst ikväll än när han vaknade i morse, på grund av den här klassen, funderar han.

Guerdat har chans till ett riktigt hat trick i Falsterbo i och med starten i den avslutande Grand Prix-klassen i morgon söndag.
– Jag ska ge allt och göra mitt bästa, min häst är i bra form, avslutar han.

Rev sista hindret

Abdel Said var den som stod emot Steve Guerdat i omhoppningen, och fick gå ut först. Det höll hela vägen till sista hindret med 13-åriga Arpege du Ru, som gått det allra största men även vunnit speedklasser.

– Jag är ingen derbyspecialist, det erkänner jag. Min häst gjorde verkligen sitt bästa för mig, det är så härligt att ha en häst som försöker så hårt för dig. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men hon kändes riktigt säker i derbykvalet igår. Jag är väldigt, väldigt stolt över henne, säger Said.

Abdel Said-arpege Du Ru 2 230715 Rt
Abdel Said och Arpege du Ru över sista hindret omhoppningen – som föll. Foto: Roland Thunholm

Världsmästaren slutade trea

Tysklands Sandra Auffarth, något av en derbyspecialist då hon varit topplacerad även i de anrika derbyna i Hamburg och Hickstead under våren, hade klar fördel av sina erfarenheter från fälttävlan – hennes 14-åriga sto Nupafeed’s la Vista såg knappt anfådd ut efter den långa banan. Auffarth är bland annat individuell världsmästare från VM 2014.

– Jag tror att min häst bara älskar derbybanorna, hon njuter av atmosfären och gillar stora annorlunda hinder. Jag tror hon känner sig hemma på derbybanan, säger tyskan och ler stort.

Sandraa
Tyska fälttävlansstjärnan Sandra Auffarth och Nupafeed´s la Vista. Foto: Roland Thunholm

Efter att ha ridit i Hamburg och Hickstead fanns det inte så mycket som överraskade på dagens bana, men uthoppet från banan var något nytt för stoet.
– Jag var lite skeptisk till hur hon skulle hoppa ut eftersom hon aldrig gjort det förut. Men hon litade helt på mig och hoppade väldigt lätt där, jag är väldigt stolt över henne att hon gjorde det så enkelt.

Den totala prissumman i klassen var lite över en miljon kronor, varav ungefär 350 000 kronor gick till vinnaren.

Resultat
Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden