Fälttävlan, Ridsport Play
11 augusti 09:02

Kolla in EM-terrängen i Haras du Pin

Mästerskap"Ni får vara mentalt förberedda att det kommer att kännas fel när ni börjar rida terrängen." Det sa olympiske coachen Yogi Breisner när han gick banan med de svenska ryttarna på torsdagen. Här kan du kolla in en film med hindren som bedöms som stora för att vara en fyrstjärnig klass.

Kolla in EM-terrängen i Haras du Pin
Kuperat och stort. Det är några omdömen om den nästan 6 km långa EM-terrängen på klassisk fälttävlansmark i Frankrike. Foto: Kim C Lundin

– Det här kommer inte bli en dressyrtävling. Svenska lagets Frida Andersén var säker på sin sak efter att ha gått EM-terrängen ett par gånger.

Jag tror att detta är bana som det är svårt att få en bra rytm i, det kommer att kännas lite som att vara i en torktumlare.

Yogi Breisner.

Den fyrstjärniga EM-terrängen rids i det mjukt kuperade landskapet kring det statliga stuteriet Haras du Pin i Frankrike – samma plats där VM reds 2014. Då var underlaget en mardröm efter att massor av regn hade kommit.

Det fanns en liten oro tidigare i veckan att det skulle kunna bli tungt och jobbigt underlag även detta mästerskap.
– Men det har torkat upp mycket bara sedan i går, säger svenske förbundskaptenen Fredrik Bergendorff när Ridsport möter honom ute på terrängbanan.
– Det är en bana som ger en bra runda om man rider mycket framåt, fortsätter han.

Stora hinder

Generellt är hindren stora, mer åt det femstjärniga hållet. Banan innehåller inte samma mängd smalhinder som har setts de senaste åren.
– Det tekniska här blir framförallt att rida hästarna i balans uppför och nerför kullarna. Att hindren är lite större behöver inte alls vara någon nackdel, ibland hoppar hästarna bättre på lite större hinder, säger Fredrik Bergendorff om den 29 hinder och 40 språng långa banan på 5 800 meter.

Kolla in film på hela EM-terrängen av Ridsports fotograf Kim C Lundin nedan.

Yogi Breisner, Olympic High Performance Manager för svenska ryttare, var ganska bestämd i sin åsikt om banan när han informerade några av de svenska ryttarna ute på banan:
– Ni får vara mentalt förberedda att det kommer att kännas fel när ni börjar rida terrängen, sa han.
– Jag tror att detta är bana som det är svårt att få en bra rytm i, det kommer att kännas lite som att vara i en torktumlare.

Frida Andersén går ut först i det svenska laget på lördag och förväntas dela med sig av massor av information om banan till sina lagkamrater.

Sofia Sjöborg blir nummer 2.
– Hon är precis som Frida en mycket stark terrängryttare och nu har hon också blivit snabbare i terrängen, säger Fredrik Bergendorff som har placerat mästerskapsdebutanten Amanda Staam som nummer tre och OS-medaljören Sara Algotsson Ostholt som nummer fyra.

Vattnet kommer snabbt

Sofia Sjöborgs analys är att det krävs en modig häst och en ryttare som rider ordentligt framåt på distanserna i kombinationerna. Hon har själv hoppat det stora nedhoppet, nummer 7, som kommer precis före första vattnet, vid en tidigare tävling. 
– Nedhoppet i sig är inte så stort, men det sluttar på bra direkt efter i landningen och så kommer vattnet snabbt efter, säger hon. 

Sverige har tagit EM-medalj tre EM i rad.
– Jag tror inte det håller i längden, det vore en dröm om det blev en fjärde men det är inte riktigt så vi tänker. Vi försöker vara väl förberedda och göra vårt bästa, säger Fredrik Bergendorff.

Start- och resultatlistor
Masterlist med alla deltagare
Arrangörens hemsida
SVT sänder lördagens terräng och söndagens banhoppning
Betalkanaler som sänder från EM:
FEI TV/Clip my horse
Fransk tv sänder lördagens terräng och söndagens hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden