Fälttävlan
12 augusti 15:21

Frida Andersén fixade svensk smakstart i EM-terrängen

MästerskapFelfritt på hinder men en hel del tidsfel. "Jag är jättenöjd, hade inte kunnat gjort det bättre," säger fälttävlansryttaren Frida Andersen efter sin terrängrunda på EM.

Frida Andersén fixade svensk smakstart i EM-terrängen
Frida Andersén och Box Leo klarade EM-terrängen utan straff för hinder. Foto: Kim C Lundin

Frida Andersén och Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup) var första svenska lagekipage ut i terrängen efter att såväl starttider som bansträckning ändrats på lördagens förmiddag.

Jag hade inte kunnat gjort det bättre även om jag hade önskat att jag hade varit lite snabbare.

Frida Andersén.

Hon gick i mål utan hinderstraff, men 14,4 straff för tiden.

Ekipaget gav ett säkert intryck på alla svårigheter i ett soligt Haras du Pin, men hade ett skakigt ögonblick redan på hinder 2. Box Leo slog i kraftigt och såg nästan ut att gå omkull.
– Hindret var på den del där av banan där underlaget är sämst. Vi kom på en distans lite för nära, när han hoppade av försvann marken under honom. Hindret var högre än vad han hoppade, säger Frida Andersén som dock höll sig kvar och fortsatte banan.

”Kämpigt”

– Det var kämpigt och man får hela tiden läsa av vad man har under sig. Men jag är jättenöjd och hade inte kunnat gjort det bättre även om jag hade önskat att jag hade varit lite snabbare. Normalt sett är jag snabbare, fortsätter hon.

Frida2
Frida Andersén och Box Leo i EM-terrängen. Foto: Annelie Frank

Box Leo är en bit över 170 cm och har dessutom en kraftfull galopp. Den typen av mjukt underlag som finns i Haras du Pin passar honom inte alls.
– Nej, han har så mycket kraft i sin galopp att sjunker varje galoppsprång. Men han kämpade hela vägen runt och gav mig en bra känsla på alla hinder.

Nödvändiga ändringar

Frida Andersén tror det hade varit tufft att rida den ursprungliga bansträckningen som var ungefär 1 km längre än vad det nu blev.
– För en lättare typ av häst hade det nog funkat med en dryg kilometer till, men inte för min häst. Jag tror att ändringarna av banan var nödvändiga, det var ändå tufft och kommer att bli ett stort utslag både när det gäller hinder och tiden, säger hon.

Även förbundskapten Fredrik Bergendorff är nöjd med hennes runda.
– Ja, det är jätteskönt att få henne i mål.

Övriga svenskars starttider

Kl 15.20 Sofia Sjöborg
Kl 15.48 Lina Forsberg (enbart individuellt)
Kl 16.48 Amanda Staam
Kl 17.52 Sara Algotsson Ostholt

Resultat, individuellt
Resultat, lag
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida
SVT sänder lördagens terräng och söndagens banhoppning
FEI TV/Clip my horse
Fransk tv sänder lördagens terräng och söndagens hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden