Fälttävlan
12 augusti 11:07

EM-terrängen ändras efter mycket regnande

MästerskapEfter fredagens regnande har EM-arrangörerna tagit det drastiska beslutet att ta bort en större del av banan. "Underlaget kommer att spela en massiv roll," säger en av toppryttarna.

EM-terrängen ändras efter mycket regnande
Sara Algotsson Ostholt och Fredrik Bergendorff ute på terrängen. Foto: Kim C Lundin

Det har pratats om minnen från den hemska VM-terrängen i Haras du Pin 2014 bland åskådare, de aktiva och i pressrummet under hela det pågående Europamästerskapet.

Det är många svåra frågor. Det gäller att hålla tungan rätt i mun hela banan.

Sara Algotsson Ostholt.

Ingen ville ha en sådan tävling igen. Arrangörernas beslut att ta bort flera hinder ungefär mitt i EM-banan är en åtgärd som kan förhindra det.

16_hinder
Nr 16 Smalhindret i vattenkomplexet med ett alternativ är struket. Foto: Kim C Lundin

Det har skett förändringar på hinder 5 som nu fått ett alternativ då det ursprungligen låg i en kraftig nerförsbacke ganska omgående efter uthoppet genom ringen som är hinder 4. Den största ändringen och verkliga förkortningen är bansträckningen är beslutet att helt stryka hinder 12 – 16, nu går banan från 11 direkt till hinder 17AB och 18, som är ett av de tre vattenkomplexen. Detta förkortar banan i den bortre delen och minskar ner med en galoppsträcka nerför och en klättring uppför till 15 som var de små husen.

Borttagna hinder 12AB, 13, 14 och 15.

Ny_banskiss
Förändrad bansträckning efter ymnigt regn i Haras Le Pin.

2014 hade det kommit mängder med regn i regionen och regnandet fortsatte under terrängdagen. Hästarna sjönk flera decimeter ute på banan. De som kom i mål var helt utmattade, 58 av 91 startande ekipage fullföljde mästerskapet – och här kan du läsa hur det slutade.

Mer regn

Det såg lovande ut inför lördagens EM-terräng den här gången. Visst har det kommit en hel del regn i den franska regionen även i år, men strålande solsken gjorde att det gick att känna hur banan torkade upp från ena timmen till den andra.

Men det var innan det började regna på fredagen.

När ledartrion fick frågor om vad de tyckte om terrängen under fredagens presskonferens var det ganska spända kommentarer som gav en känsla av återhållsamhet av de egentliga åsikterna.
– Hästarna måste tydligt förstå varje fråga i terrängen, sa ledaren Michael Jung, Tyskland.

Storbritanniens Laura Collett sa till FEI att ”underlaget kommer att spela en massiv roll”.

Går ut sist

Svenska Sara Algotsson Ostholt fick ett spänt uttryck i ansiktet när hon fick frågan om terrängen efter sin dressyr på fredagen.
– Eftersom jag går ut som sista ryttare i laget så oroar jag mig för att det kan bli väldigt upptrampat, det behövdes verkligen inte mer regn, sa hon och medgav också att det är många hinder som får henne att fundera en del.
– Det är många svåra frågor. Redan första vattenhindret med det djupa droppet, till exempel. Det gäller att hålla tungan rätt i mun hela banan.

På grund av väderförhållandena sköts också starten upp två timmar, och terrängen börjar klockan 14. SVT får på grund av den senarelagda starttiden dela sin sändning som går 13:50-18:30 mellan SVT2 för att under senare delen övergå till SVT Play.

Sverige ligger sjua i lagtävlingen.

Banskiss förkortad bana
Startlista * indikerar lagryttare
Start- och resultatlistor
Masterlist med alla deltagare
Arrangörens hemsida
SVT sänder lördagens terräng och söndagens banhoppning,
Ny sändningstid på grund av den senarelagda starten blir 13:50-18:30 i SVT2 och SVT Play
FEI TV/Clip my horse
Fransk tv sänder lördagens terräng och söndagens hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden