Fälttävlan
11 augusti 12:45
Ridsportplus

SWB-hästen som matchas mot OS – under italiensk flagg

MästerskapDe har bara varit ett ekipage sedan i mars, men ändå hunnit ta sig till EM. Nu hoppas italienaren Emiliano Portale på OS i Paris tillsammans med svenskfödde SWB-valacken Scuderia 1918 Future. "Vi är otroligt glada och stolta över vår uppfödning," säger Per Håkanson om den mångsidige valacken som beskrivs som fantastiskt snäll av dem som känner honom.

SWB-hästen som matchas mot OS – under italiensk flagg
Emiliano Portale, Italien, och Scuderia 1918 Future under sitt dressyrtest på EM. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Italiens Emiliano Portale red in på EM-arenan för sitt dressyrprov på EM i fälttävlan tillsammans med Scuderia 1918 Future (SWB val f 2008 e Fetcher N-Le Mistral, uppf fam Per Håkanson, äg Scuderia 1918) började jakten på en plats i ett eventuellt OS-lag för Italien på riktigt.
– Om vi kvalar kommer jag att arbeta på att komma med i Italiens lag tillsammans med ”Future”. Det är mitt mål, säger Emiliano Portale som tidigare år har varit placerad i en lång fyrstjärnig klass tillsammans med SWB-valacken.

Eftersom han har varit så snäll har han fått ställa upp i olika serier genom åren samtidigt som han tävlat på hög nivå.

Per Håkanson.

Det lyser om honom när han berättar om SWB-valacken som han började rida så sent som i mars i år.
– Det är en otroligt snäll häst, han har så trevligt temperament, fortsätter italienaren.
– Bara det att vi har kunnat komma hit till EM tillsammans på så kort tid visar på hans otroligt fina temperament. Hans enda dåliga sida är att han verkligen hatar flugor.

Företaget Scuderia 1918 köpte hästen 2019 och först placerades hästen hos ryttaren Pietro Grandis, Italien, som bland annat red Boekelo med honom förra året. Men den internationella karriären började på allvar med dottern i uppfödarfamiljen, Erica Håkanson, 2018.

Vara till lags

– Ture har alltid velat vara till lags, letar hinder och försöker att lösa allt oavsett vem som sitter på ryggen, berättar uppfödaren Per Håkanson.
– Eftersom han har varit så snäll har han fått ställa upp i olika serier genom åren samtidigt som han tävlat på hög nivå. Han har startat allt från seniorcupen med mig, olika divisioner hoppning med barnen och lånades ut till lag-SM i fälttävlan och tävlade med en släkting. Fantastisk snäll häst, fortsätter uppfödaren.

Gillade Fetcher N

Det var när Erica Håkanson gick utbildning på Flyinge 2007 som Fetcher N vann bruksprovet. Hon gillade hingsten och när det blev dags att betäcka familjens sto Misty var valet av hingst enkelt. Ut kom en en brun hingst var lite busig under unghäståren och började tävlas i hoppning.
– Men vi valde att starta honom i fälttävlan också och det visade sig passa honom som handen i handsken, fortsätter Per Håkanson.

När Erica Håkanson var gravid med sitt andra barn togs beslutet att sälja ”Ture” för att han skulle få fortsätta utvecklas på tävlingsbanorna.

Swb3
Emiliano Portale lyfter Scuderia 1918 Futures trevliga temperament som hans starkaste sida. Foto: Kim C Lundin
Swb2
Emiliano Portale, Italien, och Scuderia 1918 Future slutade på 33,3 straff i dressyren. Foto. Kim C Lundin
Swb5
Emiliano Portale, Italien, och Scuderia 1918 Future har varit ett ekipage sedan i mars. Foto: Kim C Lundin

Emiliano Portale lotsade en avspänd och följsam ”Ture” runt EM-dressyren och slutade på 33,3 straff – exakt samma straff som svenska ekipaget Frida Andersén/Box Leo. Nu laddar italienaren för lördagens terräng.


–  Den kommer att kräva mycket av hästarna, både när det gäller kondition och hoppning. Men min häst är en bra terränghäst, han har ger mig alltid en positiv känsla, säger Emiliano Portale.

Följer mästerskapet

Hemma i Sverige kommer uppfödarfamiljen sitta bänkad för att följa upplösningen av mästerskapet.
– Vi är otroligt glada och stolta över vår uppfödning och följer med spänning hans debut i mästerskapssammanhang, säger Per Håkanson.

Totalt finns det fyra SWB-registrerade hästar på EM i fälttävlan. Utöver ”Future” är det Lina Forsbergs Kaizen (SWB val f 2008 e Caressini L-Nocturne, uppf Johan Björk, äg Marie Forsberg), Frida Anderséns Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup) och Amanda StaamCorpoubet AT, ”Kråkan”, (SWB val f 2013 e Corporal VDL-Baloubet du Rouet, uppf Tobias Nilsson, äg Amanda Staam).

Följande länder har redan kvalificerat sig till OS i fälttävlan 2024: Frankrike, Tyskland, USA, Nya Zeeland, Storbritannien, Irland, Sverige, Schweiz, Polen, Österrike och Kina. Två platser går till de bästa lagen förutom de redan kvalade vid EM, en plats står på spel under Nations Cup-finalen senare i år.

Sverige ligger åtta av tio lag efter torsdagens dressyr.

Resultat, lagtävlingen
Resultat, individuellt
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden