Fälttävlan
10 augusti 10:51
Ridsportplus

Från betäckning till EM: ”Extremt långsiktig plan”

MästerskapFör elva år sedan valdes det hingst och betäcktes hos familjen Staam. Nu rider Amanda Staam EM på familjeuppfödningen Corpoubet AT. "Det känns lite overkligt," säger fälttävlansryttaren.

Från betäckning till EM: ”Extremt långsiktig plan”
Mästerskapsdebutanten Amanda Staam med sin egen uppfödning Corpoubet AT klarade besiktningen galant. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Besiktningen är avklarad och terrängbanan har fått en första inspektion i franska Haras du Pin där EM i fälttävlan ska avgöras inom de närmaste dagarna.

Svenska mästerskapsdebutanten Amanda Staam är uttagen att rida i det svenska laget med familjens uppfödning Corpoubet AT, ”Kråkan”, (SWB val f 2013 e Corporal VDL-Baloubet du Rouet, uppf Tobias Nilsson, äg Amanda Staam).

– Det här har varit en extremt långsiktig plan ända sedan vi betäckte hans mamma. Det här drömde jag om en redan då, säger 32-åriga Amanda Staam som är fälttävlansryttare på heltid.
– Det känns lite overkligt nu, fortsätter hon.

EM-brons som YR

Hon har funnits med i landslagssammanhang på olika sätt länge och ingick 2010 i det svenska bronslaget på YREM tillsammans med Highlander KLT. Hon har gjort hela resan från föltiden tillsammans med ”Kråkan”. På meritlistan sedan tidigare finns bland annat en andraplats i Breeders som 5-åring och på senare år har de internationella resultaten börjat komma. Det dröjde dock tills valacken var sex, sju år innan Amanda Staam kände att det var en blivande mästerskapshäst hon hade.
– Det var då han började leverera i terrängen.

– Han är speciell, en riktig enmanshäst och vi är riktigt tajta. Och så gillar han inte när det händer plötsliga saker runt omkring honom, säger Amanda Staam som har flera halvsyskon till ”Kråkan” hemma.

Som nummer 3

Förbundskapten Fredrik Bergendorff har placerat ekipaget som nummer 3 i svenska laget, vilket innebär att det gör sin dressyr i morgon, fredag.
– Och jag kommer få lite extra tid för att få information om terrängen på lördag. Det känns skönt.

”Kråkan” är stark i banhoppningen och brukar leverera jämna stabila resultat i dressyren.
– Vi har inte förberett oss på något särskilt sätt inför EM, utan försökt att göra som vi brukar. Det känns fantastiskt att vara här, på den här vackra anläggningen och rida det här laget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden