Fälttävlan
9 augusti 18:47
Ridsportplus

Digitalt verktyg har gjort Sofia Sjöborg snabbare

MästerskapTiden i terrängen har varit lite av en stötesten för svenska EM-ryttaren Sofia Sjöborg. Men det har det blivit ändring på nu. "Jag har satsat hårt på att bli snabbare," säger hon och berättar hur i den här intervjun.

Digitalt verktyg har gjort Sofia Sjöborg snabbare
Sofia Sjöborg. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

25-åriga, englandsbaserade Sofia Sjöborg är redo för sitt andra EM som senior. Tillsammans med EM-hästen Bryjamolga van het Marienshof Z, ”Belle”, (ZANG sto f 2011 e Bamako de Muze-Lord Z, uppf Marienshof Stal, äg J, S och M Sjöborg) gjorde hon också VM i Italien förra året.

Sedan dess har hon framförallt tränat på att bli snabbare i terrängen med hjälp av ett digitalt verktyg som mäter exakt tempot i terrängen.
– Det har hjälpt mig mycket, säger Sofia Sjöborg.
– Jag har satsat hårt på att bli snabbare.

Verktyget mäter bland annat tempoväxlingar och vägval väldigt exakt.
– Det viktigaste jag har lärt mig är att jag kan vänta mycket längre med att ta tillbaka henne innan hindret. Det blev tydligt för mig att jag började ta tillbaka henne 15 galoppsprång innan hindret men det behövs inte. Det var väldigt nyttigt att se, säger Sofia Sjöborg.

Snabbare efter

– Men jag kommer också i väg mycket snabbare efter hindren nu. Det gör också stor skillnad.

Bryjamolga Vh Marienshof Z Sofia Sjoborg
Sofia Sjöborg och Bryjamolga VH Marienshof Z gjorde även VM förra året och går ut som nummer två i det svenska laget. Foto: Kim C Lundin

Det känsliga och heta stoet ”Belle” verkar också trivas med det nya sättet att ta sig an terrängen.
– Hon älskar det, har blivit mer avspänd och hon hittar sin balans på ett bra sätt själv. Det kan ju också ha att göra med att hon är mer rutinerad nu.

Tvåa i svenska laget

Ekipaget går ut som nummer 2 i det svenska laget och gör alltså sin dressyr i morgon, torsdag.
– Det passar oss bra. Jag måste jobba henne ganska mycket inför dressyren för att hon ska slappna av. Då blir det bra att hon får en dag extra att återhämta sig inför terrängen på lördag, säger Sofia Sjöborg.

På VM 2022 blev ekipaget 34 individuellt och ingick i det svenska sjätteplacerade laget. På EM 2021 tog den en 13:e plats individuellt. Sofia Sjöborg red även mästerskap under ungdomsåren och har EM-brons i lag både individuellt och i lag från den tiden på meritlistan.

Start- och resultatlistor
Masterlist med alla deltagare
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden