Fälttävlan
12 augusti 17:27

Sofia Sjöborg efter EM-terrängen: ”Aldrig känt henne så trött”

MästerskapSofia Sjöborg följde sin lagkamrat Frida Anderséns exempel och var felfri på hinder i EM-terrängen på lördagens eftermiddag. "Hon hoppade så himla bra," säger ryttaren.

Sofia Sjöborg efter EM-terrängen: ”Aldrig känt henne så trött”
Sofia Sjöborg och "Belle" är bästa svenska ekipage efter EM-terrängen. Foto: Kim C Lundin

Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z, ”Belle”, (ZANG sto f 2011 e Bamako de Muze-Lord Z, uppf Marienshof Stal, äg J, S och M Sjöborg). Den ändrade terrängbanan blev en utmaning för hästen ”Belle”.
– Hon har sådan energi och brukar aldrig bli trött, men så här trött som hon var i dag har jag aldrig känt henne, säger den Englandsbaserade ryttaren som kom i mål utan straff för hinder och med 10,4 straff för tiden.

Även Sveriges första ryttare Frida Andersén tog sig runt utan hinderstraff.

Som de flesta ryttare upplevde Sofia Sjöborg att underlaget sög ut mycket kraft ur hästarna, och att kraften verkligen tog slut under slutet av banan. Däremot var hindren i sig inget problem.
– Hon är så himla rak, hon hoppade så himla bra, fortsätter Sofia Sjöborg som tyckte att EM-banan var svårare än förra årets VM-bana.
– Alla hinder är på fyrstjärnig nivå och det finns ingen chans att vila, att ta ett lite lägre språng.

Linaforsberg
Lina Forsbergs Kaizen r en av de hästar som har sett piggast ut på målrakan. Foto: Annelie Frank
Linaforsberg2
Lina Forsberg och Kaizen i EM-terrängen. Foto: Kim C Lundin
Amandastaam2
Amanda Staam hade det kämpigt runt EM-terrängen med ”Kråkan”. Foto: Kim C Lundin

24-åriga Lina Forsberg och Kaizen (SWB val f 2008 e Caressini L-Nocturne, uppf Johan Björk, äg Marie Forsberg) tog sig runt med ett stopp på en spets och 29,2 straff för tiden.
– Jag är jättelättad över att vara i mål. Han var jättefin och kämpade för mig därute, säger Lina Forsberg vars Kaizen såg fräsch ut i mål.
– Jag reagerade inte tillräckligt snabbt där, jag tappade ena tygeln i hindret innan och hann inte med riktigt. Jag skulle ha tagit alternativet där. Det var bra för mig att få chansen här utan att rida i laget.

När två ekipage hade gjort sitt i varje lag hade Österrike och Irland tappat varsin lagryttare och Sverige klättrat från sjunde till fjärde plats.

Storbritanniens Tom McEven, som låg trea individuellt och inte ingår i det brittiska laget, är också borta ur mästerskapet efter ett fall på hinder 18.

Italiens Emiliano Portale och svenskfödde SWB-valacken Scuderia 1918 Future kom i mål utan straff på hinder men med 23,2 straff för tiden.
– Jag är jätteglad och nöjd med honom, men han var trött det sista.

Tysklands Sandra Auffarth, som tog dubbla VM-guld på banan i Haras du Pin 2014, levererade en runda som tagen ur skolboken med lättfotade Viamant du Matz och gick i mål med endast 6 straff för tiden – en av dagens snabbaste rundor.

Svenska lagryttaren Amanda Staam fick problem mitt i banan då hennes martingal gick sänder. Detta störde hästen en hel del och ekipaget såg ut att ha det lite tugnt och jobbigt framåt slutet på banan med ett stopp på hinder 22. Ekipaget kom i mål med totalt nästan 50 straff med sig från terrängen.
– Han blev riktigt trött, när han stannade på hindret fanns det ingen kraft att ta av, säger ryttaren.

Dessutom gick martingalen sönder vid hinder 10, vilket skrämde hästen ordentligt och han började studsa runt.
– Men jag kände efter ett tag att han lugnade sig och att jag kunde fortsätta, säger Amanda Staam.

Sara Algotsson Ostholt går ut sist i det svenska laget.

Resultat, individuellt
Resultat, lag
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida
SVT sänder lördagens terräng och söndagens banhoppning
FEI TV/Clip my horse
Fransk tv sänder lördagens terräng och söndagens hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden