Fälttävlan
9 augusti 17:19
Ridsportplus

Sara Algotsson Ostholt om sin mästerskapsdebutant: ”En kämpe”

MästerskapNy mästerskapshäst i Dynamite Jack som presenterade sig med besked vid onsdagens besiktning. Ny dressyrtränare i Therese Nilshagen med sikte på OS i Paris. Sara Algotsson Ostholt är redo för EM i Frankrike. "Jag är jätteglad att vara här," säger fälttävlansryttaren.

Sara Algotsson Ostholt om sin mästerskapsdebutant: ”En kämpe”
Sara Algotsson Ostholt har en ny mästerskapshäst i Dynamite Jack. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dynamite Jack (HOLST val 2013 e Diarado-Grundyman xx, uppf Josef Auge, äg Elke Vietor och Frank Ostholt) gjorde skäl för sitt namn och visade på en mindre explosion när det var besiktning av EM-hästarna i ett soldisigt och fuktigt Haras du Pin i Frankrike.

– Ja, usch. Besiktningarna är det värsta för mig med honom. Han exploderar gärna där. I Kronenberg vid besiktningen inför hoppningen blev det lite drama för mitt knä där jag har en gammal skada vek sig, säger Sara Algotsson Ostholt som lät sin hästskötare springa upp med den 10-årige valacken i Jardy för några veckor sedan.

Men på det nuvarande Europamästerskapet ville hon gärna göra det själv och fick händerna fulla. Den där explosiviteten har valacken även visat under framridningar till terrängen.
– Han har bockat flera gånger där så att jag har varit nära att falla av. Men jag sa till honom att om han vill bli en fyrstjärnig häst skulle han vara tvungen att sluta med det. Och när han gick upp i fyrstjärnig klass förra året slutade han faktiskt.

Chicuelo skadad

Dynamite Jack var inte hennes förstahäst inför EM, det var i stället OS-hästen och EM-medaljören Chicuelo som var första handsvalet. Vid en rutinmässig hälsokontroll upptäcktes dock en skada.
– Det var inget jag kände av, så den upptäcktes väldigt tidigt. Nu satsar vi på att han är tillbaka nästa år i stället, säger Sara Algotsson Ostholt.

Dynamite Jack kom till familjen Algotsson Ostholt som 2,5-åring. Han blev godkänd hingst som 3-åring men fick sedan pungbråck när han var fem år. Han tillbringade fyra månader på djursjukhus och var i så dåligt skick att ägarna inte visste om han skulle klara sig. Numera är han valack och har kämpat sig tillbaka, bland annat genom att komma fyra på Bundeschampionat som 6-åring trots att han låg ungefär ett år efter sina jämnåriga.
– Han är en kämpe och har ett väldigt stort hjärta, sedan är han inte den mest rutinerade. Men jag är jätteglad att vara här med honom.

Vunnit fyrstjärnig

Europamästerskapet blir valackens sjätte fyrstjärniga tävling, i ovan nämnda Kronenberg vann ekipaget en lång fyrstjärnig klass. Sista tävlingen innan EM var dock en hopptävling där ekipaget nollade en 1,30-klass.

Det mumlades både här och där på tävlingsplatsen under onsdagen att terrängen ser stor och svår ut. Sara Algotsson Ostholt går ut sist i det svenska laget.
– Då hoppas jag att mina lagkamrater har fixat tre felfria rundor så att jag bara kan göra min grej, säger Sara Algotsson Ostholt som gör sin dressyr på fredag och redan har tre lagmedaljer från EM på meritlistan.

Tränar för Nilshagen

Hon har också börjat träna dressyr för svenska mästerskapsryttaren Therese Nilshagen, som även hon bor i Tyskland.
– Hon är fantastiskt, sträng så klart men samtidigt positiv. Jag blev så glad när hon kunde ta sig an mig. Det kommer kanske inte göra någon skillnad här, utan det är mer med tanke på OS i Paris.

I morgon, torsdag, och på fredag rids dressyren, på lördag är det terräng och på söndag hästbesiktning och banhoppning. Platsen för årets EM är densamma som VM 2014.

Start- och resultatlistor
Masterlist med alla deltagare
Arrangörens hemsida

Fakta

Sara Algotsson Ostholt

Ålder: 48 år.
Bor: Warendorf, Tyskland.
Familj: Gift med OS-guldmedaljören i lag, tyske Frank Ostholt. Två barn. Syster till fälttävlansryttaren Linda Algotsson.
Meriter: OS-silver individuellt 2012 (Wega). UVM-guld 2021 (Reality). EM-silver i lag 2013 och 2017 (Reality). EM-brons i lag 2021 (Chicuelo)
Bästa hästar: Dynamite Jack (HOLST val 2013 e Diarado-Grundyman xx, uppf Josef Auge, äg Elke Vietor och Frank Ostholt). Chicuelo (SWB val f 2011, e Click and Cash-Empire, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar och Gunnar Modalen):
Aktuell: Rider i svenska laget på EM i Frankrike.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om EM i fälttävlan (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden