Träningstips
18 mars 2023 10:38
Ridsportplus

Så har Sofia Sjöborg tränat balansen hos sin mästerskapshäst

ProffstipsetRidsport pratar med Sofia Sjöborg, 25 år gammal landslagsryttare i fälttävlan, baserad i England, och Sofia ger läsarna sina bästa träningstips.

Så har Sofia Sjöborg tränat balansen hos sin mästerskapshäst
2021 slutade Sofia Sjöborg på 13:e plats i EM och i fjol var hon 34:a i VM. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sofia Sjöborg VM-debuterade i fjol och har kommit långt med 13-åriga Bryjamolga v h Marienshof Z, ”Bell”, sedan de blev ett ekipage under stoets unghästår. Att rida nerför backar är en del i att stärka balansen.

1. Variera formen – behåll avspändheten

Som så många hoppstammade hästar kommer Bell lätt i lite framvikt. De har sådan kraft i sin bakdel och den kraften kan ibland gå lite framåt-neråt i stället för framåt-uppåt. För att förbättra vår dressyr har jag arbetat jättemycket med att Bell ska komma i bättre balans. Utmaningen har varit att få henne i balans samtidigt som hon fortsätter att vara helt avslappnad.

Det jag har gjort mest av allt för att förbättra balansen är att rida henne i lång och låg form. Därifrån har jag flyttat upp henne i formen och väntat in att hon ska komma i bättre balans med min sits. När hon gjort det har jag bara haft henne kvar där några steg. Sedan har hon fått länga sig igen. Det är jobbigt för henne att gå däruppe och jag vill att hon hela tiden ska känna sig bekväm med att gå där jag vill ha henne, att hon inte ska känna att hon måste gå där.

Den långa och låga formen är inte så mycket för att stärka överlinjen utan för att hålla henne avslappnad mentalt och fysiskt. Det går också att driva in bakbenen under hästen även i den långa och låga formen, för att stärka det som behövs för att hitta en bättre balans. Men det viktigaste är att hon är glad och avslappnad i sitt arbete.

2. Rid nedför i backar

En sak som jag tycker är jättebra för att hästarna ska få bättre balans är att träna nedför i backar. Det kan man göra i alla tre gångarter. När man rider nerför så sätter hästarna verkligen under sig bakbenen. Det kommer naturligt för dem och det kan man utnyttja. När jag känner att hästen sätter sig ordentligt på väg nerför provar jag att lätta på handen för att kontrollera att den kan behålla balansen på egen hand. Och sedan kanske jag hjälper den en liten stund med att balansera igen med min sits och tygel, och så fortsätter jag så. Men jag gör det ofta i korta sträckor och växlar med att klättra uppför. Det är jobbigt och riktigt stärkande för hästarna att gå nedför i backar. 

Jag har börjat förstå hur viktigt det är att jag hittar balansen i hästen först.

3. Balansen först under ridpasset

Jag tycker mycket om att jobba med mina hästar. Jag tycker det är kul att sitta upp och känna vad som behövs och vad som är deras svagheter. Jag har liksom jobbat med det jag tyckt behövts mest just då. Men sedan jag började träna för vår nya landslagstränare Olof Axelsson har jag verkligen börjat förstå hur viktigt det är att jag hittar balansen i hästen först. Efter det kan jag arbeta med att stärka den svaga sidan eller vad det nu är jag känner behövs. Det har varit nyttigt för mig att lära mig det. Olof Axelsson har hjälpt mig med att ha en plan när jag sitter upp, och det har gjort stor skillnad. 

4. Ha koll på din egen kropp

En annan sak som har hjälpt mig att få bättre balans i Bell är att jag har bättre koll på min egen kropp efter att ha fått hjälp av landslagets fysioterapeut. Jag är lite sned i mina höfter och brukar bli sned när jag sitter till häst, jag viker mig lite i sidan. Men nu har jag fått hjälp med att bli mer rak. På VM i fälttävlan tejpade vår fysioterapeut mig på ryggen för att jag skulle kunna vara rakare. Både det och det andra han har gjort har känts bra och hjälpt mig jättemycket med sitsen. Och med bättre sits blir det också enklare att rida hästen i balans.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden