Fälttävlan
18 december 2022 08:25
Ridsportplus

Lär känna London 52 – Laura Colletts stjärna i fälttävlan

På volten"Jag vet att jag sitter på en av världens bästa hästar och att det finns förväntningar på oss att leverera", säger den brittiska fälttävlansryttaren Laura Collett om London 52. Möt hästen som egentligen är ganska blyg, men som nästan alltid levererar.

Lär känna London 52 – Laura Colletts stjärna i fälttävlan
I terrängmundering –Laura Collett och London 52. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Laura Collett har varit en stadig medlem i det brittiska landslaget sedan sina ungdomsår och har även slagit sig in i mästerskapslag då och då som senior. Hon är alltid på jakt efter nya hästar och för sex år sedan åkte hon till den tyske förbundskapten Peter Thomsen för att titta på en 4-åring till ett lägre pris.

Där fick hon syn på då 7-årige London 52. Valacken hade bara tävlat i banhoppning, men det Laura Collett föll för var hans gångarter – hon säger att hon blev helt förälskad när hon såg honom trava.

Stark dressyr

London 52 har egentligen inga svagheter som fälttävlanshäst, men dressyren är hans starkaste sida. Han har fina gångarter och inte sällan trillar det in 10:or för ökningarna i både traven och galoppen. Formen är också som tagen ur en skolbok. Han har legat under 30 straffpoäng i de flesta av sina internationella starter och har flera gånger fått över 80 procent.

Laura Collett var dock inte riktigt, riktigt nöjd med sin dressyr när ekipaget vann Badminton i våras, och efter det har hon tagit hjälp av brittiske dressyrikonen Carl Hester för att finslipa på detaljer. London 52 ser ut att gilla att göra sin dressyr och visa upp sig för publiken.
– Han älskar publiken, och det verkar som om han tror att alla har kommit för att se just honom, säger Laura Collett.

Karriären

London 52 gjorde sin första fälttävlan år 2016. Det var en nationell 100-klass och valacken slutade tvåa på sitt dressyrstraff 28,5. Första segern kom 2017 i en nationell klass. Den första internationella tävlingen var i en klass som motsvarar dagens tvåstjärniga nivå, där han blev sexa. Att vinna Badminton var en gammal dröm som gick i uppfyllelse för ryttaren i år:
– Jag vet att jag sitter på en av världens bästa hästar och att det finns förväntningar på oss att leverera, turligt nog gör vi oftast det.

Laura Collet har fått lära sig att verkligen lita på ”Dan”, att han kommer att leverera, för det ”gör han alltid”. Han har tagit sig upp i klasserna snabbt.
– Det är viktigt att jag håller honom glad och nöjd, och ofta talar om för honom att han är fantastisk – för det är han. Det gäller att jag inte ber honom om för mycket. Han är en häst som alltid vill göra rätt och göra sitt bästa.
– Om jag då ber om eller gör för mycket så att han inte riktigt förstår vad jag vill blir han lätt stressad, säger Laura Collett.

Personligheten

London 52 är en ganska blyg häst. Han håller för sig själv och är ganska ensam därhemma. Dessutom är han lite kinkig med vad han äter, men det finns en speciell müsli till hästar som han älskar och får mycket av. 

Fakta

London 52

Collett-l-aken19n11887
London 52

  • Namn: London 52
  • Född: 2009.
  • Kön: Valack.
  • Smeknamn: Dan.
  • Stambok: Holsteiner.
  • Härstamning: e Landos-Quinar Z.
  • Uppfödare: Ocke Riewerts.
  • Ägare: K Scott, K Bartlett och L Collett.
  • Meriter: Lagguld i OS 2021, vann Badminton i år.
  • Aktuell: Ingick i det brittiska guldlaget på VM i Italien i september.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden