Hoppning
28 augusti 2017 06:30

FEI säkrar Nations Cup med fett avtal

Det finns en serie som bär hoppsporten genom åren och det är Nations Cup. Nu har FEI säkrat seriens attraktionskraft genom ett långt, mycket långt, och innehållsrikt sponsoravtal.

FEI säkrar Nations Cup med fett avtal
Nations Cup i hoppning är säkrad för bra mycket mer än ett decennium framöver om man ska läsa mellan raderna som Ingmar de Vos och Juan-Carlos Cappelli uppmanade till. Mikael Persson/STELLA PICTURES

Från och med Nations Cup finalen i Barcelona och seriens nystart 2018 ska det framöver heta Longines Nations Cup Jumping. Klock- och tidtagartillverkaren från Schweiz fortsätter sitt intensiva samarbete med ridsportens mång discipliner genom ett dedikerat avtal kring Nations Cup Jumping.

– Det är vår bästa och viktigaste produkt, den innehåller allt FEI står för och Longines delar de värderingarna sa Ingmar de Vos som är FEIs, det internationella förbundets ordförande.

Han och Longines internationella marknadsföringschef Juan-Carlos Capelli intygade båda vikten av samarbetet. Avtalets längd och hur många miljoner det omfattar var detaljer som trots påstötningar inte avlöjades.
– Ni får läsa lite mellan raderna. Jag och Juan-Carlos räknar med att andra jobbar vidare enligt det här avtalet när vi båda pensionerat oss, tro mig, det är ett låååångt avtal, sa en snudd på uppsluppen Ingmar de Vos innan det signerades inför kamerablixtarna.

Ingmar de Vos, ordförande för Féderation Equestre Internationale.

Så mycket avslöjades som att finalerna i framtiden ska få CDI5*-ig status vilket innebär hoppningens största prissummor. Avtalet är tecknat för att säkra lagtävlingsserien mot ett allt mer hotande Global Champions Tour. Även om dess namn inte nämndes var det elefanten i rummet.
– Det är bra med konkurrens, det är helt naturligt och vi satsar annorlunda, pengarna är inte allt som är värdefullt med en serie, det finns många fler värden och de värnar vi tillsammans med Longines, kommenterade de Vos.

Signerat och klart, ett avtal som ska gälla långt efter Ingmar de Vos och Juan-Carlos Capellis pensionering. När det är avslöjades inte heller men män i sådana positioner släpper ofta inte taget före 80 års ålder, kanske är det så långt som är verkligt långt. 

Den internationella ryttarklubben ledd av Rodrigo Pessoa var med största säkerhet informerad sedan tidigare och hyllade initiativet.
– För ryttarna så är vi tacksamma för stöttningen av NC. Serien betyder mycket för hoppsporten och även för mig i min nya roll som förbundskapten är jag otroligt tacksam för vad den har gett och nu kommer att fortsätta ge oss, menade Pessoa.

Rodrigo Pessoa, hyllad förbundskapten för Irland.

Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona instämde och betonade hur han med serien har en chans att trimma in nya ekipage.
– Jag är otroligt glad för att Nations Cup är säkrad, det betyder mycket inte minst för många av oss lite mindre nationer. Det är sportens hjärta med lagtävlingar och det är ett bra sätt att få ut nya ryttare.
– Jag har aldrig inflytande över vilka som kan rida GCT så att Nations Cup är säkrad för många år är verkligen viktigt och glädjande för oss, menade han.

Historik i korthet
Nations Cup har genom åren haft många sponsorer och därmed gått under många olika namn, senast i raden var Furussiya sponsornamnet. Serien har saknat titelsponsor, något FEI fått mycket kritik för. Formatet har under åren växlat. Den största förändringen kom 2012 när serien blev en global företeelse med flera ligor efter att ha varit i en företrädesvis europeisk angelägenhet. 

Longines reklamfilm för sin nygamla serie

Foto: Mikael Persson MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden