Sportnytt
12 november 11:36
Ridsportplus

FEI skjuter på införandet av verktyg för att mäta nosgrimmor

FEI General AssemblyDet dröjer till 1 maj innan det nya verktyget för att mäta nosgrimmor införs. Mätmetoden väckte också frågor på General Assembly, FEI:s årsmöte som nu pågår.

FEI skjuter på införandet av verktyg för att mäta nosgrimmor
FEI-stewards behöver snart inte längre använda sina fingrar för att känna hur hårt spänd nosgrimman är. Arkivbild. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På tisdagsmorgonen hölls en session om hästvälfärd och en av punkterna som togs upp gällde FEI:s nya verktyg för att mäta hur hårt spänd en nosgrimma är.

    – Det här är en av våra stora utmaningar just nu. Hittills har mätmetoderna varierat mellan disciplinerna, och att använda fingrar som mått ger väldigt olika svar, sade Mikael Rentsch, chef för FEI:s juridiska avdelning.
    – Ett mätverktyg innebär en likhet och förutsägbarhet. Det finns redan verktyg på marknaden, men FEI beslutade att ta fram ett eget, som är litet och hanterbart. Det är framtaget i samarbete med utomstående experter, fortsatte han.

    Mikael Rentsch Fei Ga Foto Fei_solo Studio
    Mikael Rentsch, chef för FEI:s juridiska avdelning. Foto: FEI/Solo Studio

    Han sade att FEI förstått att det finns en del osäkerhet kring hur verktyget ska användas.
    – Mätningen tar sekunder. Vi har gjort över 600 tester, och hästarna accepterade det bra. Verktyget har sedan modifierats något.

    Gult kort vid start med hårt spänd nosgrimma

    Målet är att nosgrimmor ska mätas före start. En för hårt spänd nosgrimma som inte justeras innebär att hästen inte tillåts starta, men om nosgrimman lossas får den starta. Om en för hårt spänd nosgrimma upptäcks efter start innebär det att hästen diskas från tävlingen och ryttaren får ett gult kort.

    – Jag vet att många är oroliga över regelverket. Det har precis blivit klart och vi kommer att sprida det innan mätningarna genomförs. Alla 2 000 FEI-stewards kommer att få varsitt mätverktyg. Dessa ska sedan utbildas i hur verktyget används, och för att alla ska hinna få verktyget och utbildning har vi flyttat införandet från 1 januari till 1 maj.

    – Det har också att göra med vissa förseningar i tillverkningen, lade Mikael Rentsch till.

    De nationella förbunden kommer också att erbjudas att köpa verktyget.
    – De kan då lägga in sin egen logga på det, berättade Rentsch.

    Frågor kring mätmetoden

    Klaus Roser, generalsekreterare i International Dressage Riders Club ville veta varför nosgrimmorna ska mätas på nosryggen och inte på sidan av nosen.
    – Jag vet att många ryttare vill ha mätning på sidan i stället, sade han.
    – Vi har jobbat med tekniker och specialister i det här fallet, men valt att inte publicera den studien, svarade FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.
    – Slutsatsen är att det är svårt att snabbt identifiera bästa stället att mäta om du mäter på sidan. Vi har ett vetenskapligt stöd att mäta på nosryggen, för det är säkrare. Nosryggen är också ett ställe där hästen inte är så känslig, fortsatte han.

    Göran Åkerström Fei Ga 2024 Foto Fei_solo Studio
    FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström Foto: FEI/Solo Studio
    Johan Fyrberg Gs Svrf På Fei Ga Foto Fei_solo Studio
    Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg hade frågor att ställa, Foto: FEI/Solo Studio

    Ska kommuniceras ut brett

    Lisa Robertson från Kanadas Ridsportförbund ville veta om det fanns någon plan på hur nyheten om mätningarna ska kommuniceras.

    – Ja, vi har en plan om kommunikation via alla möjliga kanaler, och har just gjort en video som kan spridas. Där visas också hur mätningen ska göras med olika typer av nosgrimmor, sade Mikael Rentsch.

    Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg gratulerade FEI till ett bra jobb.
    – Men vad är det viktigaste FEI vill att vi ska göra nu?
    – Att se till att den här informationen sipprar ner hela vägen till lokal nivå. Vi kommer fortsätta lyfta detta och er roll är att hjälpa oss, svarade FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.
    – Att genomföra detta kräver resurser men det är inte valbart att låta bli. I varje beslut som FEI tar hädanefter måste vi tänka på hur kan vi promota hästvälfärd, fortsatte hon, och Göran Åkerström fortsatte på samma tema.

    Det är oerhört viktigt att vi når ut till ryttare som är förebilder, och som kan vara ambassadörer för förändring

    – En del budskap är enkla, som att införa nya regler, medan andra kräver en förändring i beteende. När vi skickar ut information leder det inte alltid till att attityder ändras, och det är oerhört viktigt att vi når ut till ryttare som är förebilder, och som kan vara ambassadörer för förändring, sade Åkerström.

    Francois Mathy från International Jumping Riders Club funderade på hur mätningarna skulle fungera på stressade hästar.
    – Det är inte alltid lätt att genomföra mätningarna. Är det nödvändigt att dela ut ett gult kort om mätningen inte går att genomföra efter start?

    Vi vill jobba tillsammans med ryttarna och inte straffa er

    – Vi vill verkligen verka för att kontrollerna görs före start, så att nosgrimman är rätt. Regelverket är på väg ut, och vi betonar vikten av tajming. Beroende på tidpunkten för mätning kan ryttarna erbjudas att sitta av. Vi vill jobba tillsammans med ryttarna och inte straffa er, sade Mikael Rentsch.

    Francois Mathy fortsatte på temat stress. Att undvika fysisk och mental stress är en av de fem domänerna.
    – Men hur kan man undvika det på tävling?
    – Det finns verktyg för att upptäcka det, och det handlar om mental status lika mycket som fysisk stress, svarade Göran Åkerström.

    – Hästar är bra på att visa stress – men också bra på att gömma det eftersom de är flyktdjur. Det handlar om att uppmärksamma signalerna och exempelvis flytta hästen till en annan plats i stallet. Ju mer kunskap om hästens beteende, desto mer medvetenhet, sade Göran Åkerström.

    Allt om General Assembly på FEI:s sajt

    Länk till sessionen om hästvälfärd på Youtube

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym