DressyrreglerDet blir inga stora förändringar i FEI-dressyrens regelverk de två kommande åren.
– Vi övervägde att köra full revision redan 2025 men vill ha mer tid för att tänka, sade Ronan Murphy, chef för FEI:s dressyravdelning.
FEI:s dressyrchef vill ha mer tid att tänka inför regeländringar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var en påtagligt stressad chef för FEI:s dressyr som talade inför General Assembly.
– Dressyren är under granskning. Det har varit mycket negativt kring sporten under 2023 och 2024, och ökande krav på större transparens, sade Ronan Murphy.
Krav på OS-förbud
Han berättade att det kom in 24 rapporter om brott mot hästvälfärden under OS, och att 19 av dessa rapporter gällde dressyr. Dessutom skickades över 20 000 foton in från OS-dressyren till FEI för granskning.
– Det har gjorts namninsamlingar, och Internationella olympiska kommittén IOK har fått ta emot ett antal framställningar om att ridsport borde förbjudas i OS.
Vi vill ha mer tid för eftertanke, diskussion och konsultation så att vi tar rätt beslut för sporten
Inför FEI:s möte den 1 oktober med ryttare, arrangörer och andra intressenter i dressyren, kom det in ett 100-tal förslag om vad som borde förändras.
– De flesta handlade om vad som bedöms i dressyr, sade Ronan Murphy.
Nu har FEI:s styrelse beslutat tillsätta en grupp som gör en handlingsplan, och 2026 ska dressyrreglementet i sin helhet ses över.
– Vi funderade på att ändra planen och köra full revision redan 2025 men vill ha mer tid för eftertanke, diskussion och konsultation så att vi tar rätt beslut för sporten, sade dressyrchefen.
Därmed blir det inga stora regelförändringar förrän 1 januari 2027.
Fåtal ändringar 2025
Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg frågade hur mycket hästvälfärd vi kan vänta oss i det reviderade regelverket.
– Vissa ändringar kan göras även före den stora revisionen, men vi vill ta oss tid att se på allt, från hästars ålder och utbildning till tävlingsformat och vilka kriterier domarna ska döma utifrån, vilket är om inte direkt, så indirekt hästvälfärd, svarade Ronan Murphy.
Ett fåtal regeländringar genomförs inom FEI-dressyren 2025.
Antalet domare i världscupfinaler ändras från sju till fem, och ryttare får ha max en öronsnäcka på framridningen, för att kunna höra även vad som händer i omgivningen.
Nej till delat betyg för allmänt intryck
Bland förslagen som inte gick igenom fanns de svenska förslagen om att göra kandaret frivilligt och att harmonisera skrivningarna om blodsregeln mellan de olika disciplinerna.
Inte heller ett förslag från Europeiska Ridsportförbundet EEF gick igenom. EEF föreslog att två betyg för allmänt intryck borde delas ut, ett som bedömde bland annat rytm, samling och korrekthet i enlighet med utbildningsskalan, och ett betyg som satte poäng på harmoni, hästens position och känsligheten i ryttarens hjälper.
Även i hoppningen blir det bara marginella regeländringar och förtydliganden.
Nytt inom FEI-fälttävlan
Inom FEI-fälttävlan införs ett par nyheter 2025.
Det blir möjligt med ett hybridformat på tävlingar, där dressyren och hopprovet är på en högre nivå än terrängprovet.
Det blir också obligatoriskt med en systematisk intervju eller diskussion mellan ryttaren och någon medlem i Ground jury efter att ett ekipage gått omkull eller en häst fallit i terrängen.
Dessutom tillåts tygelstroppar på martingalen även i dressyr, eftersom många rider dressyr och hoppning på samma träns.
En utvärdering av regeln om vad som händer när en flagga faller, ska göras under 2025. Detta är en följd av händelser under OS i Paris, då flera ryttare fick straff för att flaggor föll i terrängen och protesterade mot dessa beslut.
Här finns allt från FEI:s General Assembly
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på