Sverige
11 november 2022 15:35
Ridsportplus

Fel av länsstyrelse när hästägare fick räkning för omhändertagande

DjurskyddNej, den hästägare i södra Sverige som fick sina hästar omhändertagna 2020 ska inte betala de nästan 170 000 kronor som aktuell länsstyrelse krävde. Förvaltningsrätten har i en dom slagit fast att länsstyrelsen ska återkomma med en faktura på ett lägre belopp.

Fel av länsstyrelse när hästägare fick räkning för omhändertagande
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Binnerstam/Istock Photo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Turerna kring det aktuella fallet har varit många.

Den aktuelle hästägaren har varit föremål för granskning och föreläggande av de olika länsstyrelser där han har haft hästar i flera år. Sommaren 2020 beslutade en länsstyrelse i södra Sverige att hästägarens hästar skulle omhändertas, och detta gjordes redan dagen efter att beslutet togs, alltså innan beslutet vunnit laga kraft.

Efter ett överklagande av beslutet av hästägaren om omhändertagande beslutade dock förvaltningsrätten att omhändertagandet skulle vänta tills ärendet avgjorts i högre instans. Hästarna lämnades tillbaka till hästägaren efter några veckor. Därefter fick hästägaren en räkning på nästan 170 000 kronor från länsstyrelsen. Det handlade om kostnader för omhändertagandet som länsstyrelsen krävde att hästägaren skulle betala.

Högsta förvaltningsdomstolen

Fallet har gått hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen som förra året bedömde att tidigare domar visar att det fanns skäl för länsstyrelsen att omhänderta hästarna. Däremot anser Högsta förvaltningsdomstolen inte att det fanns skäl för länsstyrelsen att besluta om ett omedelbart omhändertagande av hästarna.

Hästägaren överklagade räkningen från länsstyrelsen till förvaltningsrätten. Hen ville i första hand inte betala något alls, i andra hand att beloppet på fakturan skulle räknas ner. Hästägaren ifrågasatte bland annat hur summan hade räknats fram och menade att en del kostnader var orimligt höga.

”Inte skäligt”

Förvaltningsrätten ger nu hästägaren rätt: ”Enligt förvaltningsrättens mening är det inte skäligt att ålägga XX betalningsansvar för de kostnader som uppkommit i samband med verkställigheten i juli 2020, eftersom det vid den tidpunkten saknades förutsättningar för ett förordnande om omedelbar verkställighet. Det är länsstyrelsen som har stått risken att verkställa ett beslut före det vunnit laga kraft och bör därför bära de kostnader som en för tidig verkställighet har inneburit”, skriver domstolen i sitt beslut.

Ny beräkning

Däremot menar förvaltningsrätten att hästägaren inte ska slippa hela kostnaden, då hen hade haft kostnader för hästarna även om de inte hade omhändertagits. Länsstyrelsens beslut om räkningen till hästägaren rivs nu upp, och myndigheten ska göra en ny beräkning och återkomma med denna till hästägaren.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden