Dressyr
13 maj 2022 14:19
Ridsportplus

Felicia Bermar Vistedt: ”Det är viktigt att våga erkänna sina svagheter”

Framtidens ryttareFelicia Bermar Vistedt är trygg i att våga göra fel. Något som visat sig vara en framgångsrik inställning för den unga ryttaren.

Felicia Bermar Vistedt: ”Det är viktigt att våga erkänna sina svagheter”
Prisutdelning på Strömsholm vid SM 2019, där alla bitar föll på plats för Felicia och Breezy A S, som tog hem silvermedaljen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Även om Felicia Bermar Vistedt vill representera Sverige på de största internationella mästerskapen så är det vardagen och den närmaste framtiden som engagerar henne allra mest. Sedan en tid tillbaka har hon ett samarbete med hoppryttaren Joel Andersson på All About Horses, där de i varsin disciplin hjälper varandra att nå sina respektive mål.
– Det finns så mycket kunskap och erfarenheter i sporten som vi behöver bli bättre på att se och dela med oss av till varandra, säger Felicia.

Vidare betonar hon hur hennes och Joels samarbete bygger på just att dela med sig. Hon berättar att hon tidigare arbetat med både westernhästar och i hoppstall, och menar att det finns mycket att lära om man har ett öppet sinne.
– Jag tror att det är viktigt att våga erkänna sina svagheter för att bli bättre, säger Felicia och konstaterar samtidigt att det nog är en av hennes mest karaktäristiska styrkor.
– Jag har aldrig varit rädd för att säga när jag tycker att något är svårt.

En annan styrka som Felicia tycker sig ha, och som hon berömmer sin tränare Liane Wachtmeister för, är förmågan att matcha hästarna.
– Liane har en oerhörd fingertoppskänsla för vad man kan be individen om.

Har alltid en tajt dialog kring hästen

Felicia uppskattar den egenskapen hos sina förebilder och anammar det själv. Ett exempel är att hon alltid vill ha en tajt dialog kring hästen och dess mående på tävling, och inte enbart vara där i egenskap av ryttare.
– Där kan jag verkligen imponeras av Joel också. Han har en fantastisk förmåga att ha många hästar i träning men ändå vara närvarande på individnivå, något jag tror är en framgångsfaktor för att nå toppsporten.

Felicia beskriver sin främsta häst Breezy A.S. som en häst med stor personlighet. De har haft en lång resa ihop och ”Picci” var bara sex månader när de träffades första gången.

Sedan dess har deras väg varit krokig, innan de blev ett par. Det var på junior-SM 2019 som Felicia upplevde att alla bitar föll på plats.
– Jag minns hur jag grät mig genom det mästerskapet, allt bara flöt. Jag värderar silvermedaljen högt och jag hoppas kunna se tillbaka på tävlingen och minnas hur starkt det kändes.

Därtill är finalplatsen på young rider-EM 2021 ett betydelsefullt minne, liksom förra årets sista starter på Aachens internationella inomhustävlingar under vintern.
– Målet var att rida alla starter över 70 procent, vilket vi lyckades med.

Vill njuta varje dag

Felicia drömmer om OS – men förespråkar vardagen.
– Visst måste man våga se långt fram i tiden för att veta vart man ska men jag tror också att det är viktigt att stanna upp och vara i nuet. Jag vill njuta av varje dag!

Fakta

Felicia Bermar Vistedt

Felicia
Felicia Bermar Vistedt
 • Namn: Felicia Bermar Vistedt.
 • Ålder: Fyller 21 år.
 • Familj: Mamma, pappa, storasyster. Alla supportrar i satsningen.
 • Häst: Breeze A.S. ”Picci” (f -06 e Fürst Piccolo–Welt Hit). Yngre hästar i delägarskap/träning.
 • Främsta merit: Att kvala till EM-finalen som young rider. Topp 18 i Europa.
 • Arbetsgivare: Bermar Equestrian och All About Horses AB.
 • Övriga intressen: Formel 1.

Lär känna Felicia Bermar Vistedt

 1. Vem är Felicia med tre ord?
  Öppensinnad, driven och målmedveten.
 2. Vem är din förebild?
  Jessica von Bredow-Werndl.
 3. Bästa hästminne?
  Första riktiga kärleken i ponnyn Caramelle.
 4. Tävla inne eller ute?
  Inne. Coolt att rida på arenor.
 5. Vilket mål drömmer du om?
  OS!

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden