Avelsnyheter
26 september 2021 19:31
Ridsportplus

Fem hoppande segrare korade i ungponnychampionatet

Ungponnychampionat, hoppningEn egenuppfödd ponny var en av segrarna när ungponnychampionatet i hoppning gick av stapeln. En annan segrande ponny hade lika gärna kunnat gå dressyr som hoppning. Ridsport har pratat med några av ryttarna och ägarna.

Fem hoppande segrare korade i ungponnychampionatet
Jolene All Star vann klassen för 5-åriga ponnyer kategori C med ägaren Olivia Nyström. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Championatet  är öppet för ponnyer födda i Sverige och därmed en motsvarighet till SWB-hästarnas Breeders. Domaren ger domaren poäng baserat på hästens ridbarhet, teknik och kapacitet på en skala från 0-10. Avdrag görs vid eventuell rivning eller vägran.

Bland 5-åriga ponnyer kategori C var det Jolene All Star (sto ASRP e. Converse All Star – Costa, uppf Robert Nyström, äg Olivia Nyström) som tog hem segern med sin ägare Olivia Nyström i sadeln. Jolene All Star fick 18 poäng första tävlingsdagen och 17,7 poäng andra dagen, något som gav resultatet 35,7.

Jolene All Star är uppfödd på 20-åriga Olivia Nyströms gård, och det är hon som ridit in ponnyn.
– Jolene All Star är jättehärlig och jättepositiv men det har blivit som en syskonrelation, vi kan vara lite tjaskiga mot varandra. Jag kan säga ”vi går hit” men då säger hon ”nja, ska vi verkligen det”. Hon testar i och med att vi känner varandra så väl, men hon är så snäll att min 12-åriga lillebror kan tävla henne på lite lägre nivå, säger Olivia Nyström.

Känslan var bra båda tävlingsdagarna.
– Hon var väldigt fin på hinder men även på framridning, säger Olivia Nyström.
Hon går andra året på beridarprogrammet och med Jolene har hon kvalat till ungponny-SM.
Pappa till Jolene är den populära 9-åriga hingsten Converse All Stars (e. Camaro M – Dito RW, uppf och äg Linda Glambeck).

Dressyr- och hopptalang

När det gäller 6-åringar kategori C segrade Emilia Wulff och Tomacs Belle (sto SNF e. Stackarps Diplomat – Sörbys O´Boy, uppf Margita Persson/Tomacs Stuteri, äg Alexandra Oddson). Första tävlingsdagen fick ekipaget 17,4 poäng, andra dagen 16,5, med en total på 33,9.

Tomacs Belle
Tomacs Belle och Emilia Wulff vann klassen för 6-åringar kategori C. Foto: Yvonne Karlsson

Ägaren Alexandra Oddson har haft Belle sedan hon var 1,5 år, och är den som utbildat ponnyn i dressyr.
– Belle hade lika gärna kunnat tävla dressyr, men nu har det funnits jätteduktiga ryttare som velat hoppa henne. Jag rider själv dressyr på henne, men i hoppning tycker jag att jag är för stor, säger Alexandra Oddson.

Att det skulle bli en final var inte självklart. Först för två veckor sedan klarade Belle andra kvalet.
– Vi har haft ett pet varje gång utom en, fast hon varit högt över de andra hindren. Nu i helgen var hon felfri båda dagarna så det var verkligen kul att hon satte andra kvalet, säger Alexandra Oddson.
Belles ryttare i helgens championat, Emilia Wulff, har mest tävlat hästen och inte ridit den så mycket.
– Det är en väldigt fin ponny. Vi har också vunnit ungponnyklassen i New Forest-SM, säger hon.

Ridponny, welsh och New Forest i topp

5-årschampionatet för kategori D vanns av Strömsrums Danilo (valack SWF e. Speyksbosch Dancer BPR 8 – Fado IV, uppf och ägare Katarina Rappe). I sadeln satt Saga Johansson. Poängen blev 16,7 första dagen och 17 poäng andra dagen vilket gav ett slutresultat på 33,7.

Strömsrums Danilo
5-årschampionatet för kategori D vanns av Strömsrums Danilo och Saga Johansson. Foto: Yvonne Karlsson

Hannah Nyström och Gazoo JP (valack SNF e. Gasque RP 165 – Silbersee 893, uppf Johanna Perman, äg Marie Nyström) tog hem segern bland 6-åriga D-ponnyer med 18,2 poäng första dagen och 17,9 andra dagen. Totalen blev 36,1.

Gazoo Jp
Gazoo JP och Hannah Nyström segrade bland de 6-åriga D-ponnyerna. Foto: Yvonne Karlsson

I 7-åringarnas hoppchampionat var det två startande första dagen och en andra dagen. Erica Rockler Ottosson och Morning Little Mezzi (val ASRP e.Kewin RC 85 – Verona’s Bo-Gi (NL) RP 134 uppf Agnes Uddenstig äg Erica Rockler Ottosson) fick 17,4 första dagen och 17,6 andra dagen, med en total på 35 poäng. När Morning Little Mezzi var med i ungponnychampionatet år 2019 hamnade de på andra plats i 5-årsklassen.

Morning Little Mezzi
Erica Rockler Ottosson och Morning Little Mezzi vann 7-åringarnas hoppchampionat. Foto: Yvonne Karlsson

Få anmälda

Det var fler hopponnyer än vanligt – men färre dressyrponnyer, berättar tävlingsledare Linnea Karlsson.
– Vi har funderat på varför det var så få anmälda, kanske är det dåligt med svenskfödda ponnyer och många har importerat, det kan vara något sådant, säger Linnea Karlsson.
Annars är hon idel entusiasm över helgens tävlingar.
– Det var en bra tävling med härligt väder och fina ponnysar. Det är kul att det kommer folk från hela Sverige, det var många uppfödare på plats och en hel det hingstägare.

Hoppdomare var Harald Jönsson, och det är Svenska Ponnyavelsförbundet som står för evenemanget.

Här hittar du resultatlistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden