Avelsnyheter
4 augusti 2017 22:00

Feodoro knappt före konkurrenterna

De 6-åriga hästarnas kvalklass på unghäst-VM blev en jämn batalj. Så jämnt att andraplatsen delades och Feodoro segrade med fyra hundradelars marginal. Bästa svenska häst blev Dorina, placering första utanför final.

Feodoro knappt före konkurrenterna
Segrande Feodor till vänster och de två likaplacerade Quel Filou och Lordswood Dancing Diamond

De 6-åriga hästarnas kval fortsatte under eftermiddage och dömdes av Susanne Baarup och Christoph Hess vid C samt Susie Hoevenaars och Sandy Phillips vid E.

Hela kvalet reds på den lilla arena 2 med mindre läktare och publik. Kanske gav det 6-åringarna en bättre kvalmiljö för en klar majoritet hanterade miljön utan prut. 

Not. Poängen skrivs i ordningen Trav Skritt Galopp Lösgjordhet Potential och Total.

Första startande var Dorina (F.2) (SWB sto e Belissimo M u Davina e Don Schufro, uppf och äg Per-Arne Persson) riden av Yvonne Österholm. De satte en riktigt fin runda och länge länge såg det ut att räcka till final. Nu blev det en 13:e plats och ett bra läge inför lilla finalen lördag. 

Dorina / Yvonne Österholm 8.8 7.8 8.5 8.1 8.6 totalt 8.36

Tiger G (SWB val e Tuschinski u Abigail G e Sir Donnerhall I, uppf Åsa Elner Warnegård, äg Maria Ågren) är elitauktionsfölet som nådde unghäst-VM riden av Karin Öljemark, en riktigt bra utveckling. De gjorde en bra ritt men hade ett krumbuktande galoppombyte. 

Tiger G / Karin Öljemark 8.2 7.5 7.6 7.4 7.6 totalt 7.66

Sista svensk ut i klassen var Simmebros Martell (SWB val e Insterburg TSF u Chabot e First Wish, uppf Ulrika Bynander, äg Emma Karlsson) riden av Sandra Sterntorp. De gjorde entré på banan och gjorde en för dem okarakteristiskt dålig halt. Martell var inte med på noterna, Sandra provade lite men valde att avbryta sin ritt. Det var inte deras dag idag.

Simmebros Martell gick unghäst-VM även som 5-åring.

Adelinde Cornelissen tog den tredje hästen hon rider här till final när Totilas-avkomman Governor Str visade upp sig samarbetsvilligt och med fin galopp. Hans mamma är helsyster med Parzival och själv har han varit en snackis sedan han kom till världen. Det bekommer dock inte Governor något. Ett upphöjt lugn vilar över många Totilas-avkommor.

Governor-Str / Adelinde Cornelissen 8.5 8.8 9.0 8.2 8.8 totalt 8.66

Australien har i år flera hästar på startlistan och Briana Burgess med Gerion tog hem en fjärde plats framförallt på sin fina galopp.

Gerion / Briana Burgess 9.2 8.0 9.5 8.8 9.2 totalt 8.94

Klassens mesta krumbukt stod hingsten Baccardi för riden av Claudia Rüscher. Vid det första galoppombytet sa Baccardi njet, lade in både back och bock-växeln, men rutinerade Claudia, en gång segrare på Lissaro van de Helle, fick stopp på cirkusen och hingsten på rätt spår igen.

Baccardi / Claudia Rüscher 8.4 8.5 7.8 6.8 7.6 totalt 7.82

Samtliga hästar i alla klasser nere på unghäst-VM kontrolleras efter varje ritt. Det kläms under nosgrimmorna, känns på flankerna och vänds på öronluvan om sådan använts.

FEI-steward med känsla för färgmatchning.

Finalen vanns mycket knappt av Feodoro ( Hann valack e Fürstenball-Rosario) riden av australiensiska Simone Pierce och ägd av Helgstrand Dressage. Valacken fick en 10:a för sin skritt och slutade på 9,02 poäng. Det var fyra hundradelar före de som delade på andra platsen, torsdagens vinnare Quel Filou och Lordswood Dancing Diamond (Hann valack e Dancier-Wolkenstein II) riden av Anne-Kathrin Pohlmeier.  Inför söndagens final finns det fyra hästar som i grunden fått totalpoäng med mindre än en tiondels differens, helt öppet för ommöblering med andra ord. Danska Carina Cassøe Kruth blir den finalens mesta ryttare med både Red Diamant och Heiline’s Danciera till final. 

Lördag rids lilla finalen där tre biljetter till söndagens final står på spel. Där startar Dorina, Gørklintgårds quinto och Tiger G.

6-årskval halva startfältet torsdag.

Enda svenska 6-åring på banan i första delen av kvalet var den godkände hingsten Görklintgårds Quinto 1362 (DWB hingst e Quaterback u Görklintgårds Keira e Sunny-Boy, uppf Jörgen Ravn, äg Dan Nordenberg) som rids av Mattias Jansson. De startde sist i klassen första dagen.

Görklintgards Quinto /Mattias Jansson 7.8 7.5 7.8 7.5 7.7  totalt 7.66

I ledning ligger för närvarande 2016 års silvermedaljör Quel Filou, nyligen köpt av Anna Zibrandtsen. Ett av de danska ekipagen Red Diamant är tvåa före fjolårets bronsmedaljör Nümphenburgs First Ampere vars ägare var överlycklig när poängen lästes upp. Den store hingsten har inte haft det särskilt enkelt med sina byten och de kom inte helt lätt idag.

Nymphenburg’s First Ampere / Tessa Frank 9 8.8 9.3 8.2 9 totalt 8.86

En av KWPNs godkända hingstar fick fina poäng trots en del galopprusher och visst är Gunner KS (e Belissimo-Vincent) mäktig. 

Gunner KS / Dana van Lierop 8.3 8.4 9.4 7.6 8.8  totalt 8.5 sista finalist från grundkvalet

Resultat 6-åringar

Foto: Kim C Lundin
Länka gärna från den här webartikeln. Det är förbjudet att spara ner och kopiera bilder för egen användning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden