Sverige
14 februari 2019 17:26
Ridsportplus

Fick tillbaka utmärglade ponnyer – en fick avlivas

Uppfödarens mardrömNär fyra ponnyer som varit utlånade på foder skulle hämtas hem fick ägaren av en chock. Ponnyerna var så utmärglade att den enas liv inte gick att rädda. Uppfödaren berättar för Ridsport om mardrömmen, och uppmanar hästägare att besöka sina fodervärdshästar. "Det räcker inte bara med kontakt, man måste verkligen åka dit och titta också för att se att allt är okej".

Fick tillbaka utmärglade ponnyer – en fick avlivas
En ponnyuppfödare som hämtade hem fyra ungston från fodervärden fick en chock. Ponnyerna var så utmärglade att den enas liv inte gick att rädda (bilden är tagen i ett annat sammanhang). Arkivbild: iStockphoto/neenawat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En uppfödare av shetlandsponnyer berättar på sociala medier om mardrömmen hon möttes av tidigare i veckan. Fyra 1-åriga ungston hade varit utlånade som sällskapsponnyer till ett äldre shetlandssto sedan i höstas. Uppfödaren gjorde sitt senaste besök hos ungstona i november förra året, och då såg allt bra ut. Även det äldre stoet var då i god kondition.
– Det var ett 30-årigt sto som de fått av mig för ett antal år sedan, och jag berättade då att jag var så glad över att hon kunde hållas i ett så fint skick, säger uppfödaren till Ridsport.

Nyligen fick uppfödaren ett sms från fodervärdsfamiljen om att fodret var slut och vattnet hade frusit, och uppfödaren åkte då direkt till fodervärden för att hämta hem sina ponnyer. Väl framme möttes hon av en chock. Hon beskriver hur de fyra ungponnyerna och det äldre stoet var helt utmärglade, och under de tjocka pälsarna gömde sig förtvinade muskler.
– Jag tror de kände sista rycket för de rusade in i transporten, säger uppfödaren.
Väl inne i transporten ramlade det minsta och mest utmärglade stoet ihop och kunde inte ta sig upp för egen maskin.
– Jag fick bära upp henne på fötter igen så hon inte skulle bli trampad av de andra när vi åkte.

Det äldre stoet avlivades

Uppfödaren hade önskat att hon även kunnat ta med det äldre stoet, och hon beskriver hur det skar i hjärtat över att lämna henne i det skick hon var.
– Det var ett av Hollands bästa avelsston och hon var mamma till tre godkända hingstar. Det kändes hemskt att åka ifrån henne och att hon fick avsluta sitt liv så här.
– Jag pratade med ägaren till stoet som lovade att hon skulle avlivas under dagen. Vi åkte ut senare för att kolla att det var gjort, säger uppfödaren.

Jag trodde jag var en bra människokännare, men jag måste inse att det inte funkar att gå på den känslan.

När Ridsport kontaktar Länsstyrelsen i Jönköpings län bekräftar de uppgiften om att det äldre stoet hade tagits bort.
– Ponnyn hade avlivats i hemmiljö och var redan begravd när vi kom på besök, säger djurskyddsinspektören Fredrika Rasmussen till Ridsport.

190214_magerponny
Det lilla ungstoets liv gick inte att rädda. Privat foto

Av de fyra ungstona var den minsta i så dåligt skick att hennes liv inte gick att rädda, utan hon avlivades på inrådan av veterinär. Uppfödaren beskriver hur stoets bakben gick att vrida hur som helst på grund av avsaknad av muskler, och hur hon kunde känna sin egen tumme mot pekfingret när hon höll handen över mankammen.
– Veterinären var helt chockad och sa att han aldrig hade sett något liknande, berättar uppfödaren.

Av de kvarvarande tre ungstona har två repat sig väl och äter som de ska, även om de fortfarande är magra. För den tredje är läget ovisst. Hon äter visserligen, men inte med samma aptit som de två andra.
– Hon ligger lite mer än de andra, hon äter långsamt och är lös i magen. Framtiden får utvisa om hon skadad inuti av att ha varit helt tom i magen, säger uppfödaren med sorg i rösten.

Haft regelbunden kontakt med fodervärden

Att få hem sina ponnyer i det här skicket beskriver uppfödaren som en mardröm, och hon har svårt att förstå att det kunde gå så här långt innan fodervärden berättade hur det låg till. Uppfödaren berättar att hon och fodervärden har haft regelbunden kontakt hela tiden och det har inte kommit fram något om några uppgifter om problem tidigare.
– Jag trodde jag var en bra människokännare, men jag måste inse att det inte funkar att gå på den känslan. Folk kan gömma sig bakom ord, säger uppfödaren.

Jag trodde jag var en bra människokännare, men jag måste inse att det inte funkar att gå på den känslan.

För att inte råka ut för en sådan här händelse igen känner uppfödaren att det är viktigt att inte bara ha kontakt med en fodervärd. Inte minst en vinter som denna då det råder foderbrist.
– Man måste verkligen åka dit och titta också för att se att allt är okej.
Efter det här kommer hon att kräva referenser av fodervärdarna om hon ska låna ut hästar igen.
– Det behövs referenser från någon som är där, som veterinär eller ridinstruktör, innan man lämnar ifrån sig sin häst.

Länsstyrelsen bekräftar anmälan

Uppfödarens veterinär har anmält händelsen till Länsstyrelsen, och Länsstyrelsen i Jönköpings län har bekräftat att de fått in en anmälan och att de gjort en djurskyddskontroll hos fodervärden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden