Hoppning
15 juni 2016 08:30

Markne tränar Tops och Qatar

Pether Markne har fått ett synnerligen tungt uppdrag – han är ny tränare i markarbete hos Stall Tops och för elitryttarna från Qatar.

Markne tränar Tops och Qatar
Pether Markne har fått ett fint uppdrag (arkivbild). Roland Thunholm

– Det är en väldigt rolig uppgift, och jag hoppas att det också i förlängningen kommer att gynna de unga ryttarna i min akademi, säger han.

Sedan snart en månad har Pether en gång i veckan flugit ner till Holland för att träna Edwina Tops Alexander och de andra ryttarna i Stall Tops, och dagen efter ryttarna från Qatar.
– Alla är fantastiskt duktiga på att ta instruktioner. För Qatar-ryttarna handlar det också om att de ska få ”know-how” och alla är oerhört villiga att ta till sig ny kunskap.
– Edwina Tops Alexander är imponerande diciplinerad, precis som alla andra på Stall Tops. Det är oerhört proffsigt här, berättar Pether.

Även om Edwina och Jan kände till Pether var det ändå genom kontakters kontakter Pether anlitades.
– Jag tränade japanen Taizo Sugitani vid Henk Noorens anläggning. Med hjälp av en amerikansk sponsor skaffade sig Sugitani en egen anläggning i Köln. Han har en samarbetspartner där vid namn Sara och hon är gift med en av ryttarna från Qatar. Det var så jag blev föreslagen för tränarjobbet.

Något kontrakt har inte skrivits, men önskemålet är att Pether kommer till Stall Tops varje vecka.
– Framför allt tror jag att det blir så fram till OS. Sedan får vi väl se. Många åker hem till Doha mellan november och mars. Alla verkar väldigt nöjda.

Pether tänker inte låta engagemanget i Holland påverka hans arbete med sin ungdomsakademi negativt. Tvärt om, hans förhoppningar är att kunna öppna vägar för ungdomarna med hjälp av kontakterna med Tops.
– Jag vill ju att så många av de unga som möjligt ska få tävla utomlands. Som det nu är får många ungdomar endast internationella erfarenheter när de ska rida nationshoppning. Det är viktigt att de får komma ut och skaffa sig erfarenhet.
– Jag jobbar också hårt på att få ihop ekonomiska medel för att kunna få med fler ungdomar i akademin. Behovet är stort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-