Sport
25 augusti 2017 19:41

Fina ritter från yngsta podiet någonsin

Isabell Werth kände sig nästan omgiven av tonåringar på prispallen men tog det med ro. "Att rida bra är en mix av hästkänsla, erfarenhet och talang, jag har massor av erfarenhet, de här två har en hel del av det andra", sa hon om Rothenberger, Dufour och Nilshagen.

Fina ritter från yngsta podiet någonsin
Vilket gäng med från vänster silvermedaljör Sönke Rothenberger, guldvinnande Isabell Werth, brons till Cathrine Dufour och bästa svensk på en härlig fjärdeplats Therese Nilshagen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Presskonferensen och intervjuerna efter Grand Prix Special på EM var en av de mer uppsluppna. Det kan beror på att det var fyra mycket nöjda ryttare som fanns på plats, nej det är inte alltid så att dressyrryttare är belåtna med sina insatser.


Therese Nilshagen
med Dante Weltino OLD blev fyra i sitt livs första mästerskap och slog sitt personbästa med flera procent, en härlig insats för Sverige. Hon levererade härliga citat på sin första egna presskonferens.
– Jag är så stolt över min häst och jag hade en suverän ritt idag. Vi har haft en fin resa så här långt sedan han var 5 år. Jag bara rider och tänker inte så mycket på hur det gick i förra ritten, det är bara här och nu som gäller när man rider in på banan.
– Dante tog det här med applåderna bra, han gillar faktiskt det, en fördel av att ha gjort många hingstshower. Det där kan han och det stör honom inte.
– Det var helt galet bra att få de här procenten idag, visst var det många gånger över min förväntan och ingen kan vara gladare och mer nöjd än jag är idag. – Min tränare Klaus Balkenhol kunde inte komma men Lussan känner jag sedan tidigare och hon hjälpte mig väldigt bra på värmning och träning.
– Jag har aldrig ägt en egen häst, jag hade inga pengar eller resurser när jag började. Har du bara driv så går det om du vill att jobba sig upp.


Isabell Werth var faktiskt bubblande glad, på skämtsamt humör och svarade på frågor av alla slag. 
Till och med när det påpekades att hon var omgiven av en 21- och 23-åring, Rothenberger och Dufour. 
– Det är underbart med undomarna, hehe- 
Jag är så lycklig för Weihe är i sin bästa form någonsin. Hon är väldigt konsistent, oerhört fokuserad och vi hade en ren test idag utan misstag. Den bästa piaff- och passageturen vi har haft någonsin, hon är som en metronom i passagen. Den första piaffen var lite tveksam när man vet hur bra den kan vara men jag betraktar inte det som ett fel. Jag försökte lägga lite band på mig och inte kräva för mycket. Totalt sett ger hon mig en verkligt bra känsla.


Sönke Rothenberger är bara 21 år och rider en häst som bara är 10 år den geniale Cosmo som haft lite rykte om sig att vara en galenpanna. Av det syntes inte ett spår i dagens uppvisning.
– Det är en otrolig och overklig känsla. Det är inte alltid så lätt at ta med oss den fina känsla vi har i träning hela vägen in på banan. Cosmo ger mig gåshud när han är så bra som idag, bara att berätta om det ger mig rysningar av välbehag. Jag har alltid vetat att han är bra nog för att slå vilken häst som helst men att få ut det på banan är inte alltid så lätt. Jag drömmer om att göra det fler gånger.
– Vi Rothenbergers är en hästig familj, det är det som gäller för oss, både för pappa Sven och mamma Gonnelien, mina systrar Sanneke och Semmieke och mig. Jag har hoppat en hel del, 1,60 språng ger mig gåshud och nu ger mig Cosmo samma ”thrill” som jag en gång fick som hoppryttare, dressyr kan vara så häftigt.


Danska Cathrine Dufour gjorde idag ett internationellt genombrott med sin Atterupgaards Cassidy.
– Jag är så glad för vår ritt, han var mer avslappnad och han var med mig hela vägen, jag kunde lägga lite mer tryck i galoppen idag. Att ta honom hela vägen upp från junior till EM är såklart stort för mig som ryttare, vi har ett tajt samarbete han och jag. 

Isabell Werth gillar Ullevi och publiken.
– Det kanske såg ut som lite människor men det var nog mer publik än vi någonsin har annars när vi tävlar inomhus. Jag tyckte publiken visade bra omdöme när de klappade och inte. Det var bara häftigt och roligt.

Klassreferat
Sammanfattning
Resultat

Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden