Sport
26 augusti 2017 15:39

Guld till Werth, silver till Cosmo, PB för Nilshagen

Här hittar du ett referat från kürfinalen från EM-dressyren på ett knökat Ullevi. Det blev tyskt i toppen och bästa svenska ryttare var Therese Nilshagen.

Guld till Werth, silver till Cosmo, PB för Nilshagen
Med mycket liten marginal före Sönke Rothenberger tog Isabell Werth hem kürfinalen med Weihegold. Mikael Persson/STELLA PICTURES

Här hittar du ett referat från kürfinalen på Ullevi i Göteborg. Det är skrivet och publicerat under klassens gång vilket innebär att de första ekipagen finns längst ner i artikeln. Vill du se slutställning och sammanfattning direkt hittar du det här.

Klassreferat

Sist ut med pressen på sig – Isabell Werth och Weihegold. Die Queen hade lagt in växeln från början, de har varit över 90 procent tre gånger tidigare och ingen har högre svårighetsgrad än dem. Weihegold har antennöronen utfällda och lyssnar på Isabells varje instruktion. De två är ett med varandra och Isabells käcka, trallvänliga kür står i stark kontrast till den förra. Weihegold är ett spänstfenomen, gör lite mindre mer studsiga serier och härlig piaff passage. så till sista linjen där publiken lär ge visst understöd, ska det fungera? En sista hel piaffpiruett, Isabell rider ut på en hand och gör halt, klappar om sin häst och är glad, släpper båda tyglarna och bara hälsar publiken. Totalt 90,982, hårfint före Cosmo och Sönke Rothenberger.
– Idag är det en dag när jag vet precis varför jag tävlar och håller på och tränar. Det var underbart och publiken har fått se fantastisk sport. vi har haft en underbar vecka här – min Weihe har varit underbar. Hon visade vad hon kan och det var fantastiskt, sa Isabell.

17:05 Cosmos fanclub växer med exponentiell hastighet, i pressrummet surrar det om den fantastiska hästen med hoppstam och hans unga ryttare Sönke Rothenberger. Hans program börjar med piaff, det innehåller både pianopassager och tunga stråkar, och till detta dansar Sönke och Cosmo. Galoppmusiken är smått surrealistisk och det här är både tekniskt makalöst bra och konstnärligt och estetiskt tilltalande. Publiken visar sitt bifall med ett helt enormt jubel när Sönke ridit klart. Detta var en enastående uppvisning och grattis EM i Göteborg, stjärnorna levererar. Totalt 90,614 procent, nu får Isabell Werth rida.

16:57 Hon rider för en ny medalj Cathrine Dufour med sin Atterupgaards Cassidy. Hon rider till mycket typisk dansk kürmusik, lite gammaldags, mycket pompöst och åt det klassiska hållet med körer i bakgrunden. Det är markeringar i övergångarna men inte direkt ridbar takt. De gör i alla fall sitt program fullständigt lysande, något mindre missförstånd men i övrigt glänser de rakt igenom. Programmet är pepprat med många piaffer och mycket passage och Cassidy bara jobbar på, smått underbart att se. Totalt 84,561 procent, det räcker garanterat till podiet, frågan är om det blir mer än brons.

16:50 Deras tid är nu, är det något Carl Hester och Nip Tuck kan är det att glänsa i kür. Hittills under mästerskapet har de inte levererat i enlighet med förväntan men nu är det såå mycket bättre. Musiken är en mix av många kända låtar, något Bond-tema och en del annat och rörelserna är svårt kombinerade. Hur långt skulle det räcka? Långt! 80,571 procent. Inte deras bästa men säkert en skönare avslutning på EM för dem.

16:40 Till tonerna av Eurythmics är det dags för Dante Weltino OLD och Therese Nilshagen att göra entre. De är en ljuv uppenbarelse på banan och domarna älskar ekipaget, publiken likaså. Dante piafferar med fin sänkt kruppa, mycket rytmiskt. Serierna går som ett rinnande vatten i den här küren och piruetterna till vacker fiol är verkligen smäktande. Det här blir varje dressyrälskare helt varm inombords av. Dubbelpiruetterna är verkligt fina och ökningarna efter mäktiga. Och, Tessan rider spik på takten. sista medellinjen går i passage, piaff och på sneda linjer. I Aachen visade siffrorna först 80 och föll sedan, nu ligger det fix och färdigt på 80,411 procent.
– Det känns jättebra, 80 procent var et tmål, synd att jag hade fel i bytena i varje. Men det är toppen att persa tre ritter på rad, sa Nilshagen till SVT.

16:25 Äntligen, ny Queen-kür ”We are having a good time” för Paridon Magi och Tinne Vilhelmson Silfvén. Valacken gör sig allra bäst i just kür där Tinnes hela skicklighet får blomma ut med mjukhet, tajming och precision parat med hög svårighetsgrad. Paridon ser inte det minsta matt ut efter flera dagars meeting, snarare tvärtom, här är de som bäst. Och sen rider hon upp på en hand till publikens taktfasta applåder, hurra för Tinne. Totalt 76,904 procent, glädjen ritten spred kan inte mätas i procent.
– Jag gapade kanske över lite för mycket, jag tappade honom lite. Jag är så glad att jag klarade saxen med fyra galoppsprång emellan, sa Tinne till SVT.

16:15 Godkände hingsten Cennin  och Madeleine Witte-Vrees har ett häftigt arrangerat kürprogram med piano och stråkar som ackompanjemang. De är i sin hittills bästa form, hingsten är uppe och fin i formen, galoppen i härlig uppförsbacke och det vanliga samspelet är på plats, nästan. Deras sista linje störs av upprepade missförstånd i övergångarna. Totalt 77,511 procent.

14:45 Anna Kasprzak och Donnperignon rider till sin Phil Collins-musik, samma som de ritdit OS i London till. De gick in på andraplats med 77,696 procent.
– Jag hade många höjdpunkter, jag tycker vår passage och piaff var bra och han kändes verkligen pigg. vi hade fel i tvåorna som verkligen var dyrt. Jag är jättenöjd med känslan och resultatet, sa Anna i efterintervjuerna.

15:35 Spencer Wiltons härlige Super Nova II rider till mer av en ljudkuliss än en ridbar takt, vackert men det förtar en dimension. Spänningen kryper åter lite under skinnet på valacken även om det är så mycket bättre. All kvalitet i ekipaget har sannerligen inte kommit ut den här helgen. 

15:25 Patrik Kittel och hans Delaunay möttes av publikens jubel långt innan de ens börjat rida in. Han och ”Dude” rider till Billy Idol-musiken så Ullevi får rocka ordentligt. Programmet har hängt med sedan Scandic-tiden men är mycket svårt och kräver en häst med bra piaff och passage – som Dude – för de exponerade kvartsvändningarna i piaff vid A och C är avslöjande. Travökningarna är inte så mäktiga som Scandic men Dude skrittar så mycket bättre. Galopprörelserna har ett intrikat mönster, det är ökningar ner i piruetter och upp tillbaka i byteserier med mycket disitnkt takt, krävande – och det lyckas. Sista linjerna med kvartsvändningar i piaff med passage ackompanjeras av publikens applåder. Hetast i stada säger speaker Mats Eriksson när musiken ljuder Hot in the city. Och visst är han hot men allt kommer an på hur domarna tycker att de fyller den maffiga kostymen, totalt 77,371 procent. Publiken röstade för två procent till.
– Jag är själv inte riktigt frisk, så jag saknar lite styrka i kroppen. Dude kanske blir lite osäker på mig när det är så men jag tycker han har skött sig fantastiskt här i Göteborg. Jag är glad åt vår medalj och har tre bra ritter här att ta med mig. Dude har klarat uppgiften jättebra, sa Patrik till SVT.

Yes, där fick vi till det.

15:12 Mest spännande var att se Anna Zibrandtsen rida sitt och Arlandos kürprogram för allra första gången tillsammans. 
– Jag ska studera in det genom att titta på Youtube-filmer sa Anna efter sin fina lagklass-ritt. 
Och som Anna rockade Ullevi med sin fina kür. Publiken började klappa i piaffvändningar och passage långt innan medellinjen. Anna knöt näven i luften och kastade sig om Arlandos hals. Totalt 77,686 procent.

Glad Anna Zibrandtsen och Arlando.

15:00 Ullevi har denna lördag med ganska soligt och fint väder fyllts på med dressyrentusiaster på läktarna. De fick se de tre första ryttarna i klassen där första startande Belinda Weinbauer med Söhnlein Brilliant MJ red på Rose Mathiesens ”plats”. Dorothé Schneider tog ledningen med Sammy Davis Jr på 76,289 procent. 

Knökfullt i Götet på Ullevi.

Starttider svenska ekipage
16:20 Tinne Vilhelmson / Silfvén
16:30 Therese Nilshagen / Dante Weltino OLD

Så här går det till:
De femton bästa har gått vidare till Grand Prix Kür. Det är ett program som ofta kan utformas helt fritt så länge de föreskrivna rörelserna finns med i rätt längd och omfattning. Ryttaren väljer musik, idealiskt så att den understryker hästens rörelser på ett positivt sätt. Själva mönstret eller programmet som ryttaren rider kan med fördel framhäva styrkorna hos hästen. Ibland väljer ryttare för pampig musik, för snabb takt eller för många musikväxlingar som stör harmonin i uppvisningen. Att skapa och rida kür är konst, njut av de bästa här på Ullevi

Under ledning av Annette Fransén Iacobaeus, som är ordförande i Ground Jury dömer sju domare. Vid bortre kortsidan K – Francis Verbeek van Rooy från Holland, vid långsidan E –  Hans Christian Mattiesen från Danmark, vid H – Susie Hovenaars från Australien ,  huvuddomare vid C – Annette Fransén Iacobaeus, vid M –  Isobel Wessels från Storbritannien,  på långsidan vid B – Evi Eisenhardt från Tyskland och bortre kortsidan vid F – Ann Gribbons från USA .

Foto: Mikael Persson, MiP Media

Startlista
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden