Sport
8 mars 2019 15:35

Gothenburg Horse Show skärper smittskyddsrutinerna

Inför GHSI början av april är det dags för Gothenburg Horse Show. Sedan tidigare har de skärpt vaccinationskravet gällande hästinfluensa och nu har även andra åtgärder vidtagits för att minska risken för smitta, berättar SVT Sport.

Gothenburg Horse Show skärper smittskyddsrutinerna
På Scandinavium avgörs världscupfinalerna. Foto: Natalie Greppi/GHS

SVT har intervjuat GHS tävlingsledare Tomas Torgersen med anledning om den kommande stortävlingen och hur risken för smittor, i det här fallet EHV-virus, hanteras.
– Det har vår fulla uppmärksamhet givetvis. Det finns en risk, det gör det alltid, det har kommit nära och vi är uppmärksamma, säger Tomas Torgersen till SVT Sport.

Han berättar vidare att de har haft samtal med internationella förbundets chefsveterinär och sina egna veterinärer. En plan har gjorts, som enligt Torgersen ska ”minimera risken för att få in ett virus”.

Bland annat utökas ankomstkontrollen och byggs likt en sluss, innan stallområdet.
– Vi kommer också begära att alla ägare som kommer har med sig en tempkurva, det vill säg att det tar tempen på hästarna minst fem dagar före tävlingarna. Därmed kommer vi ha en väldigt bra koll på situationen, säger Tomas Torgersen till SVT.

Vaccin enligt internationell standard

Sedan tidigare är det klart att GHS förstärker smittskyddskravet gällande hästinfluensa. Den senaste vaccinationen får inte vara äldre än sex månader när hästen anländer till Göteborg istället för de 365 dagar som det uppges i TR.

– Tidsgränsen motsvarar standardreglementet på internationella tävlingar, men gäller i år på GHS också deltagare i SWB Trophy, juniorklasser, Sverigeponnyn, gymkhana samt showhästarna, sa GHS tävlingsledare Tomas Torgersen nyligen till Svenska Ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden