Sportnytt
6 mars 2019 16:37

Svensk häst tävlade i Lilleström – drabbad av EHV-1

SmittaEn av de svenska hästarna som tävlade i norska Lilleström är infekterad med EHV-1. Det visar prov som tagits.

Svensk häst tävlade i Lilleström – drabbad av EHV-1
En häst som tävlade i Lilleström har testats positivt för EHV-1. (Bilden är tagen i annat sammanhang) Foto: Ann-Sofi Hjärn

Det är en av ryttaren Magnus Jacobsons hästar i Västerstad söder om Hörby i Skåne, som har testats positivt för EHV-1-viruset.
Ryttaren berättar på sin Facebook att alla tävlingshästar som var i Norge har hållits isolerade och övervakats noga efter hemkomsten. Efter att en av dem fick en febertopp i måndags togs prover, som visade att hästen bar på EHV-1-viruset, men hästen har inte uppvisat några tecken på att det skulle röra sig om den neurologiska varianten, och mår i övrigt väl.

Inga andra hästar i stallet visar några symptom, och Magnus Jacobson har tillsammans med behandlande veterinär Isabelle Fredricson tät kontakt med veterinära experter, liksom med Svenska Ridsportförbundet och med organisationskommittén i Lilleström.

Det finns ingen misstanke om att smittspridning har skett till den övriga anläggningen, men av säkerhetsskäl håller Magnus Jacobson hela sin anläggning i Västerstad stängd tills vidare.
Informationen finns också på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Fakta om

EHV-1

  • EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:
    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara allt från så milda att hästägaren inte märker något, till en rejält sjuk häst med hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten. Ibland föder hon en svag fölunge som inte är livsduglig.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion, som drabbar hästen på ett helt annat sätt, med neurologiska symtom. Den blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering, då urinblåsan påverkas. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna plötsligt komma några dagar efteråt.
  • Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.
  • EHV-1 är anmälningspliktig, behandlande veterinär ska underrätta länsstyrelsen om fall där den misstänks. Insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden