Sportnytt
28 februari 2019 18:49

EHV-1 bekräftat hos häst på internationell tävling

SmittaProvsvar har visat att den häst som fördes till djursjukhus under internationella Norwegian Horse Festival är drabbad av EHV-1. Flera hundra hästar uppges ha stått i samma hall som hästen under tävlingen.

EHV-1 bekräftat hos häst på internationell tävling
Planerna på ett medlemsägt djursjukhus skrotas. Arkivbild: Istock

Ridsport berättade under söndagen att en häst som deltog vid de internationella klasserna på Norwegian Horse Festival i Lilleström, där flera svenska ekipage deltog, fick föras till djursjukhus efter misstankar om att den smittats med EHV-virus. Hästen hade försvagat allmäntillstånd och arrangören meddelade att hästen visade neurologiska symtom.

Nu har provsvaren kommit och norska Mattilsynet bekräftar att det var EHV-1 som hästen hade drabbats av. Även en annan häst, som har anknytning till samma klubb som den häst som var på den internationella tävlingen, har drabbats av EHV-1.

Mattilsynet, som är ”statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler”, skriver att det stod flera hundra hästar uppstallade i samma mässhall som den den sjuka hästen. Flera av de svenska ryttare som var på plats har meddelat att deras hästar har isolerats sedan de kom hem från Norge – läs mer i tidigare artikel här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden